Döllenmiş sazan (Cyprinus carpic L. 1758) yumurtası üzerine farklı dölleme solüsyonları ve uygulama sürelerinin etkisi
The Effect of different fertilisation solutions and treatment times on the fertilised eggs of carp
  1. Tez No: 116634
  2. Yazar: AYŞE GÜL HARLIOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YAŞAR ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Sazan, Cyprinus carpio, üretim, döllenme, dölleme solüsyonu, Carp, Cyprinus carpio, reproduction, fertilisation, fertilising solution
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 23
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ DÖLLENMİŞ SAZAN (Cyprinus carpio L. 1758) YUMURTASI ÜZERİNE FARKLI DÖLLEME SOLÜSYONLARI VE UYGULAMA SÜRELERİNİN ETKİSİ Ayşe Gül HARLIOĞLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiricilik Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 23 Bu çalışmada, sazandan (Cyprinus carpio) alınan yumurta-sperma karışımı üzerine, hazırlanan dört farklı solüsyonun farklı sürelerde ilave edilerek yumurtaların yapışkanlığının giderilmesine ve döllenme oranının artırılmasına olan etkileri araştırılmıştır. Üre-tuz solüsyonu (30 g üre - 40 g tuz - 10 L su) ile 30, 60 ve 90 dakika karıştırılarak tanin 1 solüsyonu (5 g tanin - 10 L su) ile 10 saniye yıkanan yumurtalarda döllenen yumurta oranı sırası ile %91.87, %97.14, %98.47; döllenmeyen yumurta oranı %8.13, %2.86, %1.53; gözlenen yumurta oranı ise %13.23, %66.36, % 68.13 olarak bulundu. Üre-tuz solüsyonu ile 30,60 ve 90 dakika karıştırılan ve tanin 2 solüsyonu (10 g tanin -10 L su) ile yıkanan yumurtalarda döllenen yumurta oranı ise sırasıyla %96.24, %96.93, %98.10; döllenmeyen yumurta oranı %3.76, %3.07, %1.90; gözlenen yumurta oranı %15.83, %63.36, %65.3 olarak bulundu. Bununla birlikte üre-tuz solüsyonu ile 30, 60 ve 90 dakika karıştırılan ve tanin 3 solüsyonu (15 g tanin - 10 L su) ile yıkanan yumurtalarda döllenen yumurta oranı sırası ile %71, %96.50, %98; döllenmeyen yumurta oranı %29, %3.50, %1.90; gözlenen yumurta oranı %2.56, %58.76, %63.90 olarak saptandı. Süt tozu solüsyonu (20 g süt tozu - 4 g tuz - 1 L su) ile 30, 45, 60 ve 80 dakika süreyle karıştırılan yumurtalarda döllenen yumurta oranı sırası ile %93.30, %92.04, %96.54, %93.54; döllenmeyen yumurta ora nı %6.70, %7.96, %3.46, %6.46 ve gözlenen yumurta oranı %10.50, %36.66, %31.30, %32.16 olarak bulundu. Ayrıca süt solüsyonunun (1 L süt - 1.5 g/L tuz - 5 L su) 60 dakika süreyle uygulanması ile de döllenen yumurta oranı %98.10; döllenmeyen yumurta oranı %1.90; gözlenen yumurta oranı ise %60.7 olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECT OF DIFFERENT FERTILISATION SOLUTIONS AND TREATMENT TIMES ON THE FERTHJSED EGGS OF CARP (Cyprinus carpio L.1758) Ayşe Gül HARLIO?LU Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Fish Production and Breeding 2002, Page: 23 In this study, the eggs sperm mixture of carp (Cyprinus carpiö) obtained from artificial fertilisation was washed by four different solutions for different time periods in order to remove the stickness of the eggs and to increase the rate of fertilisation. It was observed that the rate of fertilised eggs was 91.87%, 97.14% and 98.47%; the rate of unfertilised eggs was 8.13%, 2.86% and 1.53%; and the rate of eyes stage eggs was 13.23%, 66.36% and 68.13% respectively for the eggs stirred with urea-salt (30 g urea - 40 g salt - 10 L water) and tannin 1 solution (5 g tannin - 10 L water) for 30, 60 and 90 minutes. Those of urea-salt and tannin 2 solution (10 g tannin - 10 L water) were 96.24%, 96.93% and 98.10% for fertilisation rate, and 15.83%, 63.36% and 65.3% for eyes stage egg rates respectively for 30, 60 and 90 minutes stirring time. In addition to these, it was found that the rate of fertilised eggs was 71%, 96.50% and 98%; the rate of unfertilised eggs was 29%, 3.50% and 1.90%; and the rate of eyes stage eggs was 2.56%, 58.76% and 63.90% respectively for the eggs stirred with urea-salt and tannin 3 solution (15 g tannin - 10 L water) for 30, 60 and 90 minutes. In the use of milk powder solution (20 g milk powder - 4 g salt - 1 L water) for 30, 45, 60 and 80 minutes, the rate of fertilised eggs was 93.30%, 92.04%, 96.54% and 93.54%; the rate of unfertilised eggs was 6.70%, 7.96%, 3.46% and 6.46%; and the rate of eyes stage egg was 10.50%, 36.66%, 31.30% and 32.16% respectively. In addition, in the use of milk solution (1 L milk - 1.5 g/L salt - 5 L water) for 60 minute it was found that the rate of fertilised eggs was 98.10%, the rate of unfertilised eggs was 1.90% and the rate of eyes stage egg 60.7% respectively.