7,12-dimetil benz(a) antrasen verilen ratların lipit bileşenleri üzerine trolox ve hidrokinon'un etkisi
Effect of trolox and hydroquinone on lipid species of rats given 7,12-dimethylbenz(a) antracene
- Tez No: 116633
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SAİT ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Trolox, Hidrokinon, 12-Dimetilbenz[a]antrasen, Serbest Radikal, Antioksidan, Lipid peroksidasyonu, Çoklu Doymamış Yağ Asitleri (PUFA), Rat
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ 7,12-DİMETİL BENZ[A]ANTRASEN VERİLEN RATLARIN LİPİD BİLEŞENLERİ ÜZERİNE TROLOX VE HİDROKİNON'UN ETKİSİ Mustafa GÜNDÜZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 57 Bu çalışmanın amacı kanserojen bir madde olan 7,12-Dimetilbenz [a] antrasen verilen ratların doymuş ve doymamış yağ asitleri üzerine Trolox (Vitamin E analoğu) ve Hidrokinonun etkisini araştırmaktır. Bütün dokulardaki 20:4 (araşidonik asit)ve 22:6 (dokosahegzaenoik asit) yağ asitlerinin oranlan kontrol grubuna göre DMBA grubunda önemli ölçüde azalmıştır. 20:4 ve 22:6 doymamış yağ asitlerinin beyin dokusundaki yüzdesi DMBA+Trolox grubuyla karşılaştırıldığında DMBA grubunda azalırken, 18:l(oleik asit) yağ asidi artmıştır. 18:0 (stearik asit), 20:4, 22:6 ve toplam PUFA'ların (çoklu doymamış yağ asitleri) karaciğer dokusundaki yüzdesi DMBA+Trolox grubuyla karşılaştırıldığında DMBA grubunda azalırken, 18:1 ve 18:2 (linoleik asit) yağ asitleri artmıştır. 20:4, 22:6 ve toplam PUFA yağ asitlerinin kas dokusundaki yüzdesi DMBA+Trolox grubu ile karşılaştırıldığında DMBA grubunda azalmıştır. Sonuç olarak, intrapritonal olarak verilen troloxun beyin, karaciğer ve kas dokusu PUFA'ları üzerine koruyuculuk özelliği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS EFFECT OF TROLOX AND HYDROQUINONE ON LIPID SPECIES OF RATS GIVEN 7,12-DIMETHYLBENZ[A]ANTRACENE Mustafa GÜNDÜZ Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciencies Departman of Chemistry 2002, Page: 57 The aim of this work was to determine the effects of trolox (water-soluble vitamin E analogue) and hydroquinone on saturated and unsaturated fatty acids of rats given 7,12-dimethylbenz[a]antracene, which a carcinogenic subctance (DMBA).The proportion of 20:4 (arachidonic acide) and 22:6 (docosahexaenoic acide) in all tissues were significantly decreased in the DMBA group as compared to the control group. The level of 20:4 and 22:6 unsaturated fatty acids were reduced in the DMBA group and 18:1 (oleic acide) were high in same group as compared to DMBA+Trolox in brain tissues. The level of 18:0 (stearic acide), 20:4, 22:6 and total PUFA fatty acids were reduced in the DMBA group and 18:1 and 18:2 (linoleic acide) were high in same group as compared to DMBA+Trolox in liver tissues. The level of 20:4, 22:6 and total PUFA fatty acids were reduced in the DMBA group as compared to DMBA+Trolox in muscle tissues. In conclusion, the protective effect of intraperitoneally administrated trolox on the polyunsature fatty acids (PUF As) of brain, liver and muscle tissues was observed. Key Word: Trolox, Hydroquinone, 7,12-Dimethylbenz[a]antracene, Free Radical, Antioxidant, Lipid peroxidation, Polyunsature Fatty Acide (PUFA), Rat