Geçiş metal komplekslerinin elektrik ve elektronik özelliklerinin incelenmesi
The Investigation of electrical and electronic properties of transition metal complexes
  1. Tez No: 116635
  2. Yazar: FAHRETTİN YAKUPHANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIRIM AYDOĞDU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geçiş Metalleri, Kompleks, Ligand, Yarıiletken, Aktivasyon enerjisi, Urbach enerjisi, Transition metals, Complex, Ligand, Semiconductor, Activation energy, Urbach energy
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Doktora Tezi GEÇİŞ METAL KOMPLEKSLERİNİN ELEKTRİK VE ELEKTRONİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Fahrettin YAKUPHANOĞLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2002, Sayfa : 119 Farklı ligandlar içeren Co(II), Ni(II), Cu(II), Zn(II), Cd(II) ve Hg(II) komplekslerinin elektriksel iletkenliği, kristal yapısı, mikroyapısı, manyetik ve optik özellikleri araştırıldı. Numunelerin kristal yapıları, yüzey morfolojisi ve optik özellikleri, sırasıyla, toz X-ışını difraksiyonu (XRD), taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve UV+Görünür bölge spektrometresi ile incelendi. Ayrıca, numunelerin manyetik özellikleri elektron spin rezonans (ESR) ve Gouy terazisi metodu (GBM) ile incelendi. Numunelerin kristal yapısı ve tane büyüklüğü XRD ile belirlendi. Numunelerde meydana gelen iletkenlik mekanizmaları araştırıldı. Yasak enerji aralıkları ve Urbaclı enerjileri soğurma spektrumlarından belirlendi. Sonuç olarak, hesaplanan elektronik ve optik parametreler numunelerin yarıiletken özelliğe sahip olduklarını gösterirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. THESIS THE INVESTIGATION OF ELECTRICAL AND ELECTRONIC PROPERTIES OF TRANSITION METAL COMPLEXES Fahrettin YAKUPHANO?LU Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics 2002, Page: 119 The electrical conductivity, crystal structure, microstructure, magnetic, and optical properties of the complexes Co(II), Ni(II), Cu(II), Zn(II), Cd(II) and Hg(II) including different ligands were investigated. The crystal structures, surface morphology, and optical properties of the samples were investigated by powder X-ray diffraction (XRD), scanning electron microscopy (SEM), UV+VIS spectrometer, respectively. The magnetic properties of samples were also investigated by electron spin resonance (ESR) and Gouy balance method (GBM). The crystal structure of samples and grain size were determined by virtue of XRD. The conduction mechanisms occurring in samples were determined. The forbidden band gaps and Urbach energies were calculated by means of optical absorption spectra. As a result, the calculated electronic and optic parameters indicate that the samples have semiconducting property.