Alternaria toksinlerinin elma (Malus sylvestris) bitkisi polenlerinin çimlenmesi ve tüp büyümesi üzerine etkileri
The Influence of alternaria toxins on the growth and tube elongation apple (Malus sylvestris) pollen
- Tez No: 116660
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZMİ GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Elma, Alternaria, polen çimlenmesi, polen tüpü. IV, Apple, Alternaria toxins, pollen growth, pollen tube. V
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 36
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ALTERNARİA TOKSİNLERİNİN ELMA (Malus sylvestris Miller ev. Golden) BİTKİSİ POLENLERİNİN ÇİMLENMESİ VE TÜP BÜYÜMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ Suat KARAMANOGLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 27 Funguslar toprak, hava ve su gibi hemen her yerde yaygın olarak bulunan organizmalardır. Bu yaygınlıklarından ötürü tarımsal ürünler ve işlenmiş gıdalara kolaylıkla bulaşabilirler. Bu istenilmeyen durum sonucu belirtilen ürünlerin besin değeri, kalitesi ve miktarı önemli ölçüde düşmektedir. Mikotoksinler, mantarlar tarafından oluşturulan, mikroorganizma, bitki, hayvan ve insanlar üzerinde toksik etkileri bulunan kimyasal maddelerdir. Altemaria havada bol miktarda bulunan bir fungustur. Altemaria 'da diğer funguslar gibi mikotoksin üretmekte ve ürettiği bu mikotoksinlerle çevreye zarar vermektedir. Bu çalışmada, havada bol miktarda bulunmasından dolayı çiçekli bitkilerin polenleri ile teması fazla olan bu fungusun ürettiği çeşitli toksinlerin (AOH, AME, TA) elma (Mollis sylvestris Miller ev. Golden) bitkisinin polenlerinin çimlenmesini ve tüp uzunluğunu nasıl etkilediği tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda görülmüştür ki, her üç toksin gerek çimlenme oranını gerekse polen tüpü uzunluğunu etkilemiş ve azaltmıştır. En fazla toksik etkiyi TA göstermiş, bu toksini AOH ve AME yaklaşık aynı oranlarda takip etmiştir. Yine her üç toksinin etkileri, konsantrasyon artışına paralel olarak artış göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis THE INFLUENCE OF ALTERNARIA TOXINS ON THE GROWTH AND TUBE ELONGATION OF APPLE (Mains sylvestris Miller cv. Golden) POLLEN Suat KARAMANO?LU Fırat University Natural and Applied Sciences Institution Department of Biology 2002, Page: 27 Fungus, which are organisms, are available such as in soil, air and water. Fungus can reach easily agrarion products avid treated foods because of their extensiveness. These undesirable conditions reduce quantity, quality and amount of food of these products. Mycotoxins, which are chemical matters and formed by fungus, have toxin affects on microorganisms, plant, animal and human. Alternaria, which are a fungus, are available in air. Altemaria forms mycotoxin like other fungus and these mycotoxins damage enviroment. The our aim in this study determinated that how toxins, which are formed by fungus, effect germination and tube length of pollen of apple (Mains sylvestris Miller cv. Golden) plant, because of their availability and highly contaction of plant pollen. Findings shown that each three toxins effect percentage of germination and length of pollen tube and reduced them. TA demostrades high toxin effect following AOH and AME have same rates with it. Once again, effect of each toxins increase with parallel to increase in concentration.