Kolonkaya (Pertek-Tunceli) bakır damarlarının mineralojik ve jeokimyasal özellikleri
Mineralogical and geochemical features of the copper veins of the Kolonkaya (Pertek-Tunceli)
- Tez No: 116692
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ŞAŞMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elazığ Magmatitleri, kübanit, fahlers, Ag-Cu cevherleşmesi, Elazığ magmatics, fahlore, cubanite, Ag-Cu mineralization
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KOLONKAYA (PERTEK-TUNCELİ) BAKIR DAMARLARININ MİNERALOJİK VE JEOKİMYASAL ÖZELLİKLERİ H. Özlem AKSAKAL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı 2002, Sayfa:31 İnceleme alanı, Pertek (Tunceli) ilçesinin yaklaşık 15 km GD' sunda Kolonkaya çevresinde yer almaktadır. Çalışma alanında. Üst Kretase yaşlı (Senoniyen) yaşlı Elazığ Magmatitleri ve Orta Eosen-Üst Oligosen yaşlı Kırkgeçit Formasyonu yüzeyleme vermektedir. Kolonkaya cevherleşmeleri Üst Kretase (senoniyen) yaşlı Elazığ Magmatitleri'ne ait diyoritik kayaçlar içerisinde, kırık zonlarına yerleşmiş damarlar halinde bulunmaktadır. Bu damarlar genelde KD-GB ve D-B doğrultulu olup, kalınlıkları 0,1-3,5 m., uzunlukları 40-300 m. arasında değişmektedir. Damarlar ve çevresinde killeşme, karbonatlaşma ve limonitleşme gibi yaygın alterasyonlar izlenmektedir. Damarların cevher mineralleri pirit, kalkopirit, fablers, kovellin-kalkozin, tetrahedrit-tenantit ve kübanitdir. Gang mineralleri ise barit, kalsit, kuvars ve kaolendir. Cevherli örneklerin kimyasal analiz sonuçlan buradaki cevherleşmelerin Ag, Cu, As, Sb ve Au açısından önemli olabileceğini göstermektedir. Kolonkaya cevherleşmeleri, Üst Kretase sonu-Paleosen başında bölgeye yerleşen granitik intrüzyondan kaynaklanan hidrotermal çözeltilerin, diyoritik kayaçlar içerisindeki kırıkları doldurması sonucunda oluşmuş damar tipi cevherleşmelerdir. Cevherleşmeler görünen haliyle ekonomik özelliklere sahip değildir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT (Master Thesis) MESfERALOGICAL AND GEOCHEMCAL FEATURES OF THE COPPER VEINS OF THE KOLONKAYA (PERTEK-TUNCELI) H.OZLEM AKSAKAL Fırat Universtiy, Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering 2002, Page 31 The study area is situated close to Kolonkaya, 15 kms southeast of Pertek. In the study area, Upper Creataceous Elazığ magmatics and Middle-Upper Eocene Kırkgeçit Formation crop out. Kolonkaya mineralization is occured as vein type fillings in the fracture zones of the dioritic rocks belong to Elazığ Magmatics. The strikes of the weins are NE-SW and E-W. The veins extend between 40-300 meters and their thicknesses vary between 1,5-3,5 meters on the surface. The ore mineral assemblage of the veins are pyrite, chalcopyrite, fahlore, tetrahedrite-tennantite, covellite-chalcocite, cubanite. Gangue minerals are kaolinite, calcite and baryte. The chemical analysis of the ore samples show that Ag, Cu, As, Sb and Au contents of those mineralizations are important. The Kolonkaya mineralizations are thought to be formed by the hydrothermal solutions that originated from granitic magma intruding in dioritic rocks, filling the fracture zones and giving rise to vein type mineralizations. Apparently the mineralizations are not of economic size.