The Transformation process of radical political Islam during 1990's in Turkey: The case of Haksöz and Değişim periodicals
Haksöz ve Değişim dergileri çerçevesinde Türkiye'deki radikal siyasal İslamın 1990'lardaki değişim süreci
  1. Tez No: 116703
  2. Yazar: SERCAN BÜYÜKBAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN AKŞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye'de Radikal Siyasal İslam, Dergi incelemesi, Modernleşme, Bireyselleşme iv, Radical Political Islam, Research on periodicals, Modernization, Individualization 111
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
öz HAKSÖZ VE DEĞİŞİM DERGİLERİ ÇERÇEVESİNDE TÜRKİYE'DEKİ RADİKAL SİYASAL İSLAMIN 1990'LARDAKİ DEĞİŞİM SÜRECİ Büyükbayram, Sercan Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bahattin Akşit Mayıs 2002, 97 sayfa Bu çalışma, 1980'ler de gündeme gelen ve sistem karşıtı bir karakteri olan Radikal Siyasal İslamcı düşüncenin ideolojik yapısını ve bu düşünceyi oluşturan çeşitli etkenleri incelemektedir. Bu çalışma Siyasal İslamcı düşünceden çok Radikal Siyasal İslamcı düşünceye odaklanmaktadır. Ayrıca, bu çalışma 1980'lerde yükselen Siyasal İslamcı düşüncenin sebeplerini değinmekle birlikte daha çok 1990 sonrasında Radikal Siyasal İslamcı düşüncenin geçirdiği değişim sürecini bazı başlıklar üzerinden analiz ederek Radikal Siyasal İslamın fikirsel farklılıklarım göstermeye çalışmaktadır. Bu bağlamda, radikal hareketin en kuvvetli temsilcileri olduğunu düşünülen iki derginin 1990 sonrasında Radikal Siyasal İslami düşüncede yaşanan transformasyon süreci ile ilgili görüşleri incelenmiştir. Tezin sonuç bölümünde; Radikal İslamcı Hareketin mensuplarının Değişim ve Haksöz dergilerinde yayınlanan görüşlerinin ışığında, bu iki radikal grubun Türkiye Radikal Siyasal İslami hareketinin değişim süreci ile ilgili fikirleri ve ulaştıkları sonuçlar karşılaştırılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE TRANSFORMATION PROCESS OF RADICAL POLITICAL ISLAM DURING 1990'S IN TURKEY: THE CASES OF HAKSÖZ AND DE?İŞİM PERIODICALS Büyükbayram, Sercan MS., Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr. Bahattin Akşit April 2002, 97 pages This thesis analyzes the ideological frameworks of the Radical Political Islamic thought - that has come into existence from the mid 80's on and has an anti-systemic character - and some factors influencing in the constitution of these frameworks. The focus of this study is about the Radical Political Islamic thought rather than Political Islamic thought in general. Although this study has attempted to present the reasons of the rise of political Islamic thought in 80' s, its main focus is demonstration of the intellectual differentiation of the Radical Political Islam by analysing the transformation process of the Radical Political Islamic thought along certain concepts, after 1990. In this context, the views of two periodicals, Değişim and Haksöz, which are accepted as the strongest representations of this radical movement, which has been transformed after 1990, has been analysed. In conclusion part of the thesis, the ideas of these two radical groups about the transformation process of Turkish Radical Political Islamic movement and the conclusions that they reached had been tried to be compared, under the light of their thoughts published in their periodicals, Değişim and Haksöz.