The Political discourse of Alevism and the quest for representation in the public sphere
Aleviciliğin siyasal söylemi ve kamusal alanda temsil arayışı
  1. Tez No: 116707
  2. Yazar: NİGAR BULUT
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ADNAN AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dinsel-Kültürel Uyanış, Senkretizm, Temsiliyet Sorunu, İktidar/Direnme Olasılıkları vı, Religious-Cultural Revivalism, Syncretism, Representation Problem, the Possibilities of Power/Resistance. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
oz ALEVİLİĞİN SİYASAL SÖYLEMİ VE KAMUSAL ALANDA TEMSİL ARAYIŞI Bulut, Nigar Master, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Adnan Akçay Aralık 2002, 91 sayfa Bu tez, 1980'li yılların ikinci yarısından sonra Alevi entelektüellerin söyleminde görülen dinsel-kültürel uyanışın sosyolojik dinamiklerini anlamayi hedeflemiştir. Bu anlama çabasında dört uğrak vardır. İlki Alevi kimliğindeki bu dönüşümünün sözcülüğünü üstlenen Alevi entelektüellerin tarihsel-toplumsal konumlarına bakmaktır. Alevi kimliğinin kamusal alanda sözcülüğünü yaparak hem dini hem politik bir misyon yüklenmişlerdir. İkinci önemli uğrak, Alevi kimliğinin kökenini ve bunun imkan verdiği iktidar/direnme biçimlerini anlama çabasıdır. A. Y. Ocak' ın yaklaşımı bize Milliyetçi ve anti-senkretist yaklaşımların karşısında yer alarak, pozitivist paradigmanın dışına çıkma olanağı sağlar. Senkretik okumanın sağladığı imkanla gelinen diğer önemli uğrak, Alevi kimliğinin kamusal alanda temsiliyet talebidir. Alevi dini-kültürel uyanışının kamusal valanda temsil talebinin sorunsallaştırılması, 'öteki' olarak liberal kamusal alanın izole yapısını tehdit etme olasılığından kaynaklanır. Fakat Alevi entelektüellerin söyleminden kaynaklanan paradoks, kamusal alanın hem ötekisi olması hem olmaması ikilemini doğurur. Dördüncü uğrak ise, bu paradoksal yapının iktidarla kurulan ilişki üzerindeki etkisidir. Alevi entelektüellerin söylemindeki/duruşundaki paradoksal yapı ve bunun dinamiklerinin sistemle kurulan ilişkiye etkisi anlaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE POLITICAL DISCOURSE OF ALEVISM AND THE QUEST FOR REPRESENTATION IN THE PUBLIC SPHERE Bulut, Nigar MS, Department of Sociology Supervisor: Adnan Akcay December, 2002, 91 pages This thesis aims to understand the sociological dynamics of the religious-cultural revival in the discourse of Alevi intellectuals after the mid-eighties. Four main points of this effort are distinguished. The first one is to have a look at the historical-social position of the Alevi intellectuals who function as the spokesmen of that transformation of the Alevi identity. They have undertaken both religious and political missions together, by being the spokesmen of Alevi identity in public sphere. The second point is the attempt to comprehend the origin of Alevi identity and the forms of power/resistance it allows. The approach of A. Y. Ocak provides us a possibility of getting out of positivist paradigm by objecting to nationalist and anti- syncretistic approaches. mAnother important point reached by the syncretistic reading is the demand for representation of Alevi identity in the public sphere. The problematizing of demand for representation of Alevi religious-cultural revival in the public sphere originates from its possibility to threaten the isolated structure of liberal public sphere, as 'other'. However, the paradox caused by the discourse of Alevi intellectuals leads to the dilemma that it is and is not the 'other' of the public sphere. The fourth point is the influence of this paradoxical structure on the relationship with the power. The paradoxical structure in the discourse/posture of Alevi intellectuals and the influence of its dynamics on the relationship with the system were tried to be comprehended.