Değişik öğretim kademelerindeki öğrencilerin yazım ve noktalama kurallarını uygulama düzeyleri
The Practising levels of students at different teaching levels for orthography and punctuation rules
- Tez No: 116911
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY SENEMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yazım ve noktalama kuralları, tutum ölçeği, akademik benlik ölçeği, orthography and punctuation rules, attitude scale, academic self-perception scale
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Program Geliştirme ve Öğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim 5. sınıf, ilköğretim 8. sınıf, ortaöğretim (lise) 11. (son) sınıf, yükseköğretim (fakülte) 4. (son) sınıf öğrencilerinin yazım ve noktalama kurallarını uygulama düzeyleri; öğrencilerin Türkçe (anadili) etkinliklerine yönelik tutumları ile yazım ve noktalama kurallarını uygulama davranışları arasındaki ilişkiler; öğrencilerin Türkçe dersine ilişkin akademik özgüvenleri ile yazım ve noktalama kurallarını uygulama davranışları arasındaki ilişkiler belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2001-2002 öğretim yılı bahar döneminde Burdur ili merkezindeki Bahçelievler İlköğretim Okulu'nda 5. ve 8. sınıflarda; Cumhuriyet Lisesi'nde 11. (son) sınıfta ve Burdur Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı'nda 4. (son) sınıfta bulunan öğrenciler oluşturmaktadır. Öğrencilerin yazım ve noktalama kurallarını uygulama düzeylerini belirlemek üzere; tümüyle küçük harflerden oluşmuş, paragrafları bulunmayan, yazım ve noktalama kurallarının uygulanmadığı bir metin hazırlanmıştır. Metnin puanlanması, 21 'i yazım kuralı, 10'u da noktalama kuralı olan 31 tane ölçüt üzerinden yapılmıştır. Öğrencilerin, metni yazarken yaptıkları doğru ve yanlış sayılan belirlenerek“yazım kuralları puanlan”ve“noktalama kuralları puanlan”elde edilmiştir. Bu puanlardan, hem madde puanlan olarak hem de“yazım toplam puanlan”ve“noktalama toplam puanları”olarak yararlanılmıştır. Öğrencilerin, Türkçe ile ilgili etkinliklere yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla bir tutum ölçeği geliştirilmiştir. Likert tipi ölçek, beş derecelidir; 24 maddeden oluşmuştur. Ölçek puanlarından, öğrencilerin hem tutum düzeylerini hem de tutumları ile yazım ve noktalama kurallarını uygulama düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek için yararlanılmıştır. Öğrencilerin Türkçe dersine ilişkin akademik özgüvenlerini ortaya çıkarmak için Senemoğlu tarafından Türkçeye uyarlanmış olan, Brookover'ın sekiz maddelik“Matematikle İlgili Akademik Benlik Kavramı Ölçeği”, Türkçe dersi alanına dönüştürülerek kullanılmış; ölçek puanlarından, öğrencilerin ders ile ilgili akademik özgüvenleri ile yazım ve noktalama kurallarını uygulama düzeyleri arasındaki ilişki araştırılmak üzere yararlanılmıştır.Araştırmanın veri toplama araçları kullanılarak elde edilen veriler, bilgisayarda SPSS 10.0 paket programı kullanılarak çözümlenmiş, hata payı.05 olarak alınmıştır. Verilerin çözümlenmesinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, varyans analizi, Tukey testi ve korelasyon katsayısı istatistik tekniklerinden yararlanılmıştır. Verilerin çözümlenmesi sonucu elde edilen bulgulara göre, 5. sınıf öğrencilerinin yazım kurallarım uygulama davranışları aritmetik ortalaması 58,70; 8. sınıf öğrencilerinin yazım kurallarını uygulama davranışları aritmetik ortalaması 55,57; lise son sınıf öğrencilerinin yazım kurallarını uygulama davranışları aritmetik ortalaması 69,08; üniversite son sınıf öğrencilerinin yazım kurallarını uygulama davranışları aritmetik ortalaması 73,16 iken 5. sınıf öğrencilerinin noktalama kurallarını uygulama davranışları aritmetik ortalaması 29,46; 8. sınıf öğrencilerinin noktalama kurallarını uygulama davranışları aritmetik ortalaması 26,52; lise son sınıf öğrencilerinin noktalama kurallarını uygulama davranışları aritmetik ortalaması 34,26; üniversite son sınıf öğrencilerinin noktalama kurallarını uygulama davranışları aritmetik ortalaması 36,08'dir. Böylece öğrencilerin yazım ve noktalama kurallarını uygulama düzeylerinin istenenin çok altında olduğu ortaya çıkmıştır. Örneklem grupları arasında yazım ve noktalama kurallarını uygulama düzeyleri bakımından anlamlı fark çıkmış, bu fark üst sınıfların lehinde olmuştur. Ayrıca öğrencilerin Türkçeyle ilgili etkinliklere yönelik tutumları ile yazım ve noktalama kurallarını uygulama davranışları arasında ve öğrencilerin akademik özgüvenleri ile yazım ve noktalama kurallarını uygulama davranışları arasında.05 ve.01 düzeylerinde anlamlı ilişkilere rastlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, öneriler olarak başta ilköğretimde olmak üzere, değişik öğretim kademelerindeki öğrencilerin öğrenme düzeylerini yükseltmek için öğretimin niteliğini yükseltmek gerektiği vurgulanmaktadır. Bunun için de önce öğrencilerin gereksinimleri doğrultusunda, kazandırılacak hedeflerin ve hedef- davranışların belirlenmesinin; bu doğrultuda etkin ve etkili öğretme-öğrenme stratejilerinin teknikleriyle örgütlenmiş, zengin eğitim materyalleriyle donatılmış eğitim durumlarının işe koşulmasının önem taşıdığı görülmektedir. Ayrıca bunları uygulayacak öğretmenin hizmet öncesinde ve hizmet sırasındaki eğitimi ile niteliğinin yükseltilmesi gerekmektedir.Dil sevgisi, bilinci, duyarlığı eksikliğinden kaynaklanan Türkçe sorunlarının, bu bilinç ve duyarlığı geliştirici önlemlerle azalabileceği; yalnızca eğitim kurumlarıyla ve eğitimcilerle değil, basın, yayın, kitle-iletişim araçları sorumluları, yazar, sanatçı, devlet adamı vd. toplumsal rol ve sorumluluğu bulunan tüm birey ve kuruluşlarla ortak, tutarlı, sürekli bir kararlılıkla aşılacağı vurgulanarak bu yönde öneriler geliştirilmektedir. Yapılacak yeni araştırmaların öğrenci, öğretim ve öğretmen nitelikleri üzerinde yoğunlaşarak öğrenme düzeyini yükseltmeye yarayacak çözümlere ışık tutmaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, students' usage level of punctuation and orthography rules in grades 5th and 8th of a basic education school, in grade 1 1th of a high school, and 4th year students of a higher education institution; students' attitudes toward Turkish language (native language) activities with their usage of punctuation and orthography rules; and the relationship between the students' academic self-confidence and their usage of punctuation and orthography rules were examined. Population of this study is compromised of 5th and 8th graders of Bahçelievler basic education school, 11th graders of Cumhuriyet high school of the central sub- province of Burdur and the 4l year students of Primary School Education program of the Basic Education department at the Burdur School of Education. Data was colleted in the 2001-2002 academic year. In order to determine students' usage level of punctuation and orthography rules, a text without any capital letters, paragraphs or punctuation was prepared. The text was scored out of 31 points; 21 points for punctuation and 10 points for orthography.“Orthography scores”and“punctuation scores”were obtained through determining the number of correct and incorrect answers of students while editing the text. Those scores were used as row scores as well. In order to determine students' attitudes toward Turkish language activities, an attitude scale was developed. The scale was a Likert-type scale of 1 to 5 with 24 items. Scores obtained through the attitude scale were also used to determine the relation between students' usage level of punctuation and orthography rules and their attitudes toward Turkish language activities. In order to measure students' academic self-perceptions Brookover's“Academic Self-Perception Scale”was first adopted to Turkish language course and then used. This scale was used to determine the relationship between students' usage level of punctuation and orthography rules and their academic self-perception. Data was analyzed by using SPSS 10.0 software at.05 interval. Data analysis included a number of descriptive analysis (frequency, percentage, mean, standard deviation) and inferential analysis (ANOVA, Tukey, and Correlation Coefficiency) as well. According to the analysis of data; the mean score of 5 graders in using orthography rules was 58.7 whereas 8th graders', 11th graders', college seniors' were 55.57, 69.08, and 73.16 respectively; and the mean score of 5th graders' in using punctuation rules was 29.46 whereas 8th graders', 1 1th graders', college seniors' were 26.52, 34.26, and 36.08 respectively. Those results revealed that students' usage level of orthography and punctuation rules were much lower then it was expected. There were significant differences among grade levels on the usage of orthography and punctuation rules favoring upper grades. Additionally, there was a significant relation between students' attitudes toward Turkish language activities and their usage level of orthography and punctuation rules, and students' academic self-perception and their usage level of orthography and punctuation rules at.01 and.05 levels. Consequently, it was emphasized that especially starting from basic education schools, in order to increase students' comprehension level; the quality of instruction should be improved. To do so, firstly, according to students' needs, instructional andbehavioral objectives should be determined, then a learning environment parallels with behavioral objectives and furnished with effective and reach learning materials and strategies should be designed. Additionally, the professional quality of teachers who will facilitate such learning environments should be improved through pre and in-service training activities. Recommendations include that Turkish language problems which result from lack of love and consciousness could be reduced with precautionary measures to improve sensibility and consciousness; and not with only education institutions and educators but media, writers, craftsmen, statement and all other people's cooperative, consistent, and continues support, those problems will be overcame. New research should provide solutions to increase learning level by focusing on the characteristics of students, instruction, and teachers.