Turizm pazarlaması ile oluşan faydaların tespiti ve bu faydaların turizm aracı kuruluşlarının reklam faaliyetlerine yansıtılmasının önemi
Determination of utilities created by tourism marketing and reflected importancy of the utilities to advertisement activities for intermediary travel astablishments
- Tez No: 116955
- Danışmanlar: DOÇ.DR. EMİR ERDEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marketing, Service Marketing, Tourism Marketing, Communication, Advertisement, Marketing Utilities
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
133 ÖZET Ekonomik faktörler ile birlikte sosyolojik faktörlerin gelişmesiyle turizm fâaliyetlerine katılanların oranı gün geçtikçe artmaktadır. Ekonomi ve sosyal alanda yaşanan bu gelişmeler ile birlikte tüketici tercihlerindeki değişimler, turizm yatırımlarının nitelilerinin değişmesini, bir başka ifade ile sunulan hizmetlerin çeşitlendirilmesini zorunlu kılmıştır. Pazarlama iletişimi, tutundurma kavramından daha geniş alan kapsayan ve tüketiciler ile kuruluş arasında oluşan sürekli bir diyalogtur. Tutundurma, bir ürün ya da hizmetin, bir kurumun, biri kişinin, bir fikrin, kamuya olumlu bir biçimde tanıtılıp benimsetilmesi olarak tanımlanmaktadır. Turizm işletmelerinde tutundurma işletmelerin satışlarını kolaylaştırmak amacıyla yürütülen, turistleri ikna etmeye yönelik programlı ve sistemli bir iletişim sürecidir. Turizm, günümüzde yaklaşık olarak 700 milyon kişinin aktif olarak turizm faaliyetlerine katıldığı ve 475.8 milyar dolan aşan turizm geliriyle önemli bir sektör haline gelmiştir. Ülkelerin bu turizm pastasından daha çok pay alabilmeleri için farklı çalışmalar içinde olmaları gerekmektedir. Turizm faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde çeşitli kurum ve kuruluşlar yer almaktadır. Bunların en önemli aracı seyahat kuruluşları olarak adlandırdığımız tur operatörleri ve seyahat acenteleridir. Turizm hizmetlerinin satışının %80'inden daha fazlası aracı seyahat kuruluşları tarafından gerçekleşmektedir. Yapılan bu çalışmayla, turizm pazarlaması ile oluşan faydalar; yer faydası, zaman faydası, miktar faydası, kredi faydası, çeşit faydası ve kalite faydası şeklinde tespit edildiAnket çalışması, Antalya'da fâaliyet gösteren (A) grubu seyahat acentelerinin 123'ünde yapıldı. Bu acentelerin 54'ünden katalog ya da broşür toplandı. Anket uygulamasıyla elde edilen verilen birinci grup, katalog ya da broşürlerden elde edilen veriler ise ikinci grup olarak belirlendi Verilerin değerlendirilmesi; 1 (zayıf)» 2(orta), 3(iyi), 4(çok iyi) şeklinde yapıldı. Faydalara ilişkin olarak elde edilen verilerin ortalama değerleri birinci grupta 2.10, İkinci grupta ise 1.74 olarak tespit edildi Bu değerler, turizm pazarlamasıyla oluşan faydalan aracı seyahat kuruluşları reklam faaliyetlerine yeterince yansıtmadıklarını göstermektedir. Tespit edilen faydaları, aracı seyahat kuruluşları reklam fâaliyetlerine yansıtmalarıyla muhtemel turizm talebini fiili turizm hareketlerine dönüştürecek, özellikle ekonomik açıdan mikro düzeyde turizm işletmelerine ve makro düzeyde ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Anahtar Kelimeler : Pazarlama, Hizmet Pazarlaması, Turizm Pazarlaması, İletişim, Reklam, Pazarlama Faydaları
Özet (Çeviri)
135 ABSTRACT The number of participants to tourism activities bas increased with the development of sociologicial factors in parallel to economic factors. Changes in consumer preferences as well as economical and social developments forced the changes on features of tourism investments. Marketing communcation covers more extensive space than promotion concept which is a dialogue occurs between costumer and establishments. Promotion is defined as introduction and adoption of a products or services, establishment, person and an idea to public in a positive way. Promotion in tourism business is a scheduled and systematical communication process which aims to ease business sales and to persuade tourists. Nowadays, tourism has become an important sector owing to the participation of approximately 700 million people to tourism activities and to the income over 475.8 billion US dollars. Countries need to improve their projects in order to obtain high share from this income. Various establishments take part in tourism activities. The most importants of this establishment are intermediary travel establishmetnts as called tour operators and travel agencies. The intermediary travel establishments accomplish more than 80% of tourism service sales. In this study, utilities created by tourism marketing were determined as place utility, time utility, quantity utility, credit utility, sort utility and quality utility.136 A questionnaire survey was carried out on 123 (A) group teavel agencies. Catalogues or brochures were collected from 54 of these agencies. Data collected by the questionnaire were considered as the first group and the data obtained from either catalogues or brochures were considered as the second group. The data were assessed as l(poor), 2(ndddle), 3(good) 4(very good). The average values of the data related to utilities were determined as 2.10 and 1.74 in the first and second groups, respectively. It was concluted that the utilities emerging from tourism marketing were not reflected adaquatery to the advertisement activities of intermediary travel agencies. It is though that the reflection of these utilities in advertisiment activities of intermediary travel establishments will convert potential tourism demand to active tourism movements which will contribute to tourism establishments at micro level and to country's economy at macro level