Divan-ı Vuslati inceleme-tenkitli metin-indeks
Vuslati's Divan examination-edition-critic-index
- Tez No: 117061
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LÜTFİ ALICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dinî-Tasavvufî Türk Edebiyatı, Vuslatî Divanı, Tenkitli Metin, İnceleme, İndeks, Religious Sufic Literature, Vuslatî's Divan, Edition Critic, Examination, Index
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 308
Özet
Dinî-Tasavvufî Türk edebiyatı ortaya koyduğu eserleri ile kültür tarihimizin önemli bir bölümünü meydana getirmektedir. Bu eserlerin incelenip değerlendirilmesi millî kültürümüz ve edebiyatımız açısından yapılması gerekli önemli bir çalışmadır. Eserlerin çeşitli açılardan incelenip değerlendirilebilmesi için ilk önce sağlıklı neşirlerinin yapılması gerekmektedir. Tenkitli metin oluşturma çalışmaları bu açıdan önem arz etmektedir. Dinî-Tasavvufî Türk edebiyatı ürünleri üzerinde bu tarz çalışmaların az olduğu görülmektedir. Bu açıdan üzerinde çalışılmamış olan Vuslatî Divanı tez konusu olarak seçilmiştir. Eserin bilinen üç nüshası karşılaştırılarak tenkitli metni oluşturulmuş, bu metne dayanarak eser şekil ve muhteva açısından incelenmiştir. Şairin mutasavvıf olması ve dinî-tasavvufî temayı işlemesi dolayısıyla muhteva olarak din ve tasavvuf ele alınmıştır. Çalışmanın sonunda kültür, tefekkür ve estetik değeri olan kelimelerin indeksi verilmiştir. Bu çalışma ile Vuslatî' nin 18. yy. Dinî-Tasavvufî Türk edebiyatı içindeki yeri ortaya koyularak din, kültür ve edebiyat tarihimizin unutulmuş bir şahsiyeti gün ışığına çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish Religious Sufic Literature produces an important part of our cultural history with the sources it creates. To examine and evaluate these sources is a significant work which needs to be done in terms of our national culture and literature. For examining and evaluating the sources from different perspectives, first of all, a reliable edition of these sources is necessary. From that point the study of edition critic has great importance. It is observed that on Turkish Religious Sufic Literature these kinds of studies are limited. Therefore, Vuslatî's Divan which has not been studied before was chosen as an MA topic Comparing known three copies of Divan, the edition critic is made and the structure and contents of the work are examined depending on these three copies. Because of the religious and sufic structure of the Divan, and the poet who is sufi, topics related with religion and Sufism are dealt with. At the end of the thesis, the words which have cultural, thinking and esthetic value are given in an index. With this study, Vuslatî's place in Religious Sufic Literature in 18th century is revealed and a neglected personality of our literary history comes into light.