Behmen-name (1b-60a) inceleme-metin-sözlük
Behmen-name (1b-60a) examination-text- dictionary
- Tez No: 117062
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN ALTINZENCİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klâsik Türk Edebiyatı, Mensur hikâye, Melik Behmen, Tamrâsiyye, İnceleme, Sözlük. I, Classical Turkish Literature, Story in prose, Melik Behmen, Tamrasiyye, Examination, Dictionary. n
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ BEHMEN-NAME (lb - 60a) (İnceleme - Metin - Sözlük) SERKAN ZORLU KSÜ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANA BİLİM DALI DANIŞMAN: Yard. Doç. Dr. Hasan ALTTNZENCİR Yd : 2002 Sayfa : 90 Jüri: Yard. Doç. Dr. Hasan ALTTNZENCİR : Yard. Doç. Dr. Lütfı ALICI : Yard. Doç. Dr. İlyas GÖKHAN Klâsik Türk Edebiyatı, kendi estetik yapısı dahilinde, manzum ve mensur sayısız eserin kaleme alındığı bir dönemi ihtiva etmektedir. Ancak Eski Türk Edebiyatı denilince ilk akla gelen hep şiir olmuştur. Ayrıca geçmişte nazmın nesre göre daha itibarlı olması, mensur eserleri bir anlamda ikinci plâna itmiştir. Oysa bu dönemde mensur eserlerin de en az manzum olanlar kadar çok ve incelenmeye değer olduğu dikkatlerden kaçmamalıdır. Daha önce tamamı üzerinde çalışılmamış olan Behmen-nâme, Farsçadan çeviri bir kahramanlık hikâyesidir. Eser 177 varaktır ve bu çalışmayla (lb-60a) arasında kalan ilk 60 varaktık kısmının ilim dünyasına tanıtılması amaçlanmıştır. Mensur bir hikâye olan Behmen-nâme'nin içinde yer yer manzum parçalar da bulunmaktadır. Bu çalışmada hikâyenin Osmanlıca metninin transkripsiyonu yapılarak, metin için de bir sözlük oluşturulmuştur. Ayrıca eserin çeşitli özelliklerinin daha iyi ortaya konulabilmesi için incelemesi yapılmıştır. Hikâyenin diğer 117 varaktık kısmıyla ilgili yapılan çalışmaların da son bulmasıyla, eser türlü yönlerden çok daha ayrıntılı olarak irdelenebilir. Öte yandan tüm bu çalışmalar daha sonra bu konuda yapılacak araştırmalar için de bir rehber niteliği taşıyacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MA THESIS BEHMEN-NAME (lb - 60a) (Examination - Text - Dictionary) SERKAN ZORLU KSU SOCIAL SCIENCE INSTITUTE FIELD: TURKISH LANGUAGE AND LITERATURE SUPERVISOR: Assist Prof. Dr. Hasan ALTINZENCİR Year : 2002 Page : 90 Jüri: Assist Prof. Dr. Hasan ALTINZENCİR : Assist Prof. Dr. Lütfı ALICI : Assist Prof. Dr. İlyas GÖKHAN Classical Turkish Literature, within its esthetic structure, covers a period in which many prose and poem works were produced. However, when Classical Turkish Literature is mentioned it has been the poetry which comes to mind first In addition, since poetry was more preferred than prose in the past, prose works found a place, in a way, in the second degree. However, it should not be ignored that, in this period, prose sources are abundant and need to be studied in details. Behmen-nâme which has not been studied before is a translation from Persian and tells the heroic events. The work is 177 leaves and this thesis covers the first 60 leaves, (lb-60a) and it aims to introduce the work to the social science world. Within Behmen-nâme which is a story in prose, there are some poems in various places. In this study, the transcription of the Ottoman text is made. And to clarify some aspects of the work an investigation on Behmen-nâme has been carried out As the study on the other parts of Behmen-nâme, which consist of 117 leaves has been comploted; the whole work can be scrutinized. On the other hand, all of these studies will be a guide to future research on the subject