Divan-ı Seyyid Osman
Seyyid Osman's divan
- Tez No: 117063
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LÜTFİ ALICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Divan of Seyyid Osman, Sufism, Examination, Criticized Text, Index. n
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ DİVANI SEYYID OSMAN ( İNCELEME - METİN - İNDEKS ) Muhsin SERBEST KSÜ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI ANA BİLİM DALI DANIŞMAN : Yard. Doç. Dr. Lütfı ALICI Yıl : 2002, Sayfa : 175 Jüri : Yard. Doç. Dr. Lütfı ALICI : Yard. Doç. Dr. Mevlüt ERDEM : Yard. Doç. Dr. İlyas GÖKHAN Seyyid Osman, Klasik Türk Edebiyatı kaynaklarında kendisinden bahsedilmeyen mutasavvıf bir şairdir. Mutasavvıf şairin bilinen tek eseri divanıdır. Dolayısıyla şiirleri tasavvufı mahiyettedir. Seyyid Osman'a göre tasavvufta maksat sadece cennet talep etmek değil Cemalu'Uah'a ermektir. Bunun için de kesinlikle mürşit damenine tutunmak, yani bir mürşidin rahle-i tedrisinden geçmek, mürşitten nefsi terbiye ve irfan yolunda yardım almak gerekmektedir. Tasavvufı Edebiyatın kendine has bir nazım şekli olmadığı için mutasavvıf şâirlerin Halk Edebiyatından nazım şekilleri kullandıkları da olmuştur. Aruz ve hece vezninde şiirlerin yer aldığı divanda her iki vezin konusunda da hataların çok olduğu görülür. Fakat şiirlerinin çoğunda zengin ve coşkulu bir anlatım tekniği dikkat çeker. Tasavvufun etkisiyle yazılan şiirlerde Allah'ın merhameti, Peygamber' in ve Dört Halife' nin özellikleri, emir ve nehiylere uymanın önemi temel konulardır. Allah, sığınılması gereken en büyük ve en önemli kapıdır. Peygamber' in şefaati için sürekli dua etmek ve Peygamber nesline muhabbet duymak çok önemlidir. Anahtar Kelimeler : Divan-ı Seyyid Osman, Tasavvuf, İnceleme, Tenkitli Metin, İndeks.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MA THESIS SEYYID OSMAN'S DIVAN ( EXAMINATION - EDITION CRITIC -INDEX ) Muhsin SERBEST KSU SOCIAL SCIENCES INSTITUTE TURKISH LANGUAGE END LITERATURE MAIN SCffiNCE BRANCH Supervisor : Asist. Prof. Dr. Lütfi ALICI Year : 2002 Page : 175 Jury : Asist Prof. Dr. Lütfi ALICI : Asist Prof. Dr. Mevlüt ERDEM : Asist Prof. Dr. tlyas GÖKHAN Seyyid Osman is a mystic poet who is not explained in Classical Turkish Literature. Seyyid Osman whose only the divan is our hands, is a disciple belonging Kadiriye dervish order. Consequently, his poems are in sufistic nature. Seyyid Osman saw the dervish order as the single way of liberation. Moreover intention in the dervish order is not only demanding the heaven but also reaching to facial beauty of Allah. For this purpose it is absolutely necessary to implore a sheikh and to take help from a sheikh by entering in to a dervish order. It was seen that the poet who was trying to use prosody metre. Is not successful in this field. Howover, a rich and enthusiastic expression technique is attracting attention in most of his poems. The basic subjects in poems that he wrote with affect of dervish order are importance and beauty of dervish order, mercy of Allah, characters of the Prophet and Four Caliphs, impotance of obeying to orders and prohibitions. Allah is the biggest and the most important gate to which must be sheltered. It is very important to pray continuously and to love generation of the Prophet for intercession of the Prophet