Ekonomik İşbirliği Örgütü (ECO) ve Türk Cumhuriyetlerinin yeniden yapılandırılmasındaki yeri
Economic Cooperation Organization (ECO) and its role in the reformation of Turkic Republics
  1. Tez No: 117064
  2. Yazar: HASAN SAÇIKARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALUK ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: ECO, Ekonomik Entegrasyon, Orta Asya, Türk Dış Politikası, ECO, Economic Integration, Central Asia, Turkish Foreign Policy
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Uluslararası örgütler, günümüzde dünyada barış ve işbirliği ortamının oluşturulmasında giderek artan bir öneme sahip bulunmaktadır. Bu açıdan ekonomik- bölgesel örgütler ayrı bir öneme sahiptir. Ekonomik çıkarlar çerçevesinde gelişme gösteren bu örgütler zaman içinde daha güçlü stratejik ve siyasal işbirliğine yönelik entegrasyon hareketlerine dönüşebilmektedirler. Uluslararası bir örgüt olarak ECO, kökeni 1950'li yıllara uzanan ve Türkiye için büyük önem taşıyan stratejik bir oluşumdur. Ancak Türkiye'nin AB entegrasyonu sürecinde biraz gölgede kalmıştır. Oysa günümüzde, tüm alanlarda başarılı bir politika izlemenin bölgesel anlamda güçlü birliktelikler kurmaktan geçtiği anlayışı genel kabul görmektedir. Çalışma. 1989'dan sonra Türk dış politikasında önemli bir stratejik unsur konumuna gelen Kafkasya ve OATC ekseninde ECO'nun oynayabileceği rolü ortaya koymak amacındadır. Bu doğrultuda, ECO'nun arka planını besleyen siyasal ve sosyal olaylar, ekonomik entegrasyon örgütü olarak tarihi geçmişi, örgütsel alt yapısı, OATC ve Azerbaycan'ın yapılanmasında Örgütün etkinliği tartışılmaktadır. Sonuç kısmında ECO'nun ileriye dönük misyon ve vizyonu, Türkiye'nin öncelikli stratejileri açısından değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
International organizations have been important actors in maintaining peace and cooperation nowadays. From this perspective, regional economic organizations have an important role for peace and political stability. Such economic interest-based organizations would turn by the time into an integration movement towards an even strong political and strategic cooperation. ECO, as regional organization dated back in 1 950s, is a strategically important institution for Turkey as regards security and strategic and economic interests. However it seems that Turkey has failed to give a considerable attention to ECO integration process. This is because foreign policy makers in Turkey are much more intested in European integration process than regional economic integration in her periphery such as ECO. Nevertheless it should be born in mind that there is a common believe that establishing regional integrations in many aspect would enhance the general policy objectives of any country. This study aims to explore the role of ECO in the Caucasia and Turkish Republics of Central Asia with special reference to Turkey's strategic interest. In this regard, the focus will be given to the subject of motivation and factors behind the formulation of ECO as an economic organization. Further it analyses historical background of ECO. In the conclusion, the study explorers the mission and vision of ECO, considering Turkey's privileged strategies.