Yeşilçam in letters: A ' cinema event' in 1960s Turkey from the perspective of an audience discourse
Mektuplardaki Yeşilçam: İzleyici söylemi perspektifinden altmışlar Türkiyesinde bir ''sinema olayı''
  1. Tez No: 117328
  2. Yazar: DİLEK KAYA-MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÖZGÜÇ, YRD. DOÇ. DR. HALİL NALÇAOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Olay olarak sinema, Yeşilçam olayı, İzleyici, İzleyici mektupları, Yıldızlar, Sinema-magazin dergileri. İV, Cinema as event, Yeşilçam event, Audience, Audience letters, Stars, Cinema magazines. in
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267
Özet
ÖZET MEKTUPLARDAKİ YEŞİLÇAM: İZLEYİCİ SÖYLEMİ PERSPEKTİFİNDEN ALTMIŞLAR TÜRKİYE'SİNDE BİR“SİNEMA OLAYI”Dilek Kaya Mutlu Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Doktora Tez yöneticileri: Prof. Dr. Bülent Özgüç, Yard. Doç. Dr. Halil Nalçaoğlu Haziran, 2002 Bu tez, popüler sinema dergileri Sinema ve Perde 'de yayınlanmış izleyici mektuplarından yemden kurulan bir izleyici söylemi perspektifinden Türk sinemasında“Yeşilçam olayı'na bakıyor. Mektupların incelemesi, altmışlara damgasını vuran Yeşilçam sinemasının, sadece bir film endüstrisine indirgenemeyeceğini ve bu sinemanın toplumsal deneyiminin de, basitçe, sinemaya gitmek ve film seyretmekten ibaret bir sinema-izleyici ilişkisi olarak değerlendirilemeyeceğini gösteriyor. Mektupların içerdiği konular ve ifade biçimleri, Yeşilçam'ın, özellikle yıldızların toplumsal imgeleri aracılığıyla, gündelik hayata yayılmış bir ”sinema olayı" olduğunu ve izleyicilerin de bu olayın sinema salonu dışında (yeniden) üretiminde ve dolaşımında önemli bir role sahip olduğunu gösteriyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT YEŞILÇAM IN LETTERS: A“CINEMA EVENT”IN 1960s TURKEY FROM THE PERSPECTIVE OF AN AUDIENCE DISCOURSE Dilek Kaya Mutlu Ph.D. in Art, Design, and Architecture Supervisor: Prof. Dr. Bülent Özgüç Co- Supervisor: Assist. Prof. Dr. Halil Nalçaoğlu June, 2002 This study examines“Yeşilçam event”in Turkish cinema from the perspective of an audience discourse that is reconstituted from the audience letters published in popular cinema magazines Sinema and Perde. Through a study of the letters, it is observed that neither Yeşilçam cinema that marks the 1960s can be reduced to a film industry nor the social experience of it could be evaluated in terms of a cinema-audience relation consisting merely of movie going and film viewing. The topics and the forms of expressions in the letters suggest that Yeşilçam was a“cinema event”diffused throughout everyday life especially through social images of stars and that the audiences had an important role in its (re)production and circulation outside movie theatre.