Debates on the future role of nuclear weapons
Nükleer silahların gelecekteki rolleri üzerine tartışmalar
- Tez No: 117346
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KİBAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Uluslararası İlişkiler, Defense and Defense Technologies, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Caydırıcılık, nükleer silahlar, A BM, güvenlik, START, Amerika, Sovyetler Birliği, Rusya, tartışma, terrör, 1 1 EU, Plütonyum, Deterrence, nuclear weapons, ABM, security, START, Soviet Union, Russia, debate, terrorism, HEU, Plutonium
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
ÖZET NÜKLEER SİLAHLARIN GELECEKTEKİ ROLLERİ ÜZERİNE TARTİŞMALAR ÖZER, ÖZKAN Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans Tez Danışmanı: Asst. Prof. Dr. Mustafa Kibaroğlu Temmuz 2002, 1 89 Sayfa Nükleer silahlar, kendilerine özgü ve tabiatlarında var olan insanlığı bir kaç dakika içerisinde yok edebilme potansiyelleri nedeniyle, dünyanın en tahrip edici gücüdür. Bazı uzmanlar nükleer silahları uluslararası istikrar, barış, ve güvenliğin ana mekanizmaları olarak görürken diğerleri onları insanlığa karşı en ürkütücü tehdit olarak algılamışlardır. Amerika açısından ise, onlar Soğuk Savaş müddetince Sovyet Bloğunun konvansiyonel üstünlüğüne karşı ana dengeleyici unsur ve Amerika ve mütttefiklerine karşı yapılabilecek bir Sovyet nükleer ve konvansiyonel saldırısını caydırmanın ana enstrümanları olmuştur. Bu nedenle, nükleer silahların gerçek anlamda kullanılmasını önlemek için nükleer caydırıcılık soğuk savaşın en önde gelen konsepti olmuştur. Ancak,“düşmanı caydırmak için ne kadar gerekli”sorusu, Amerikayı ve Sovyetleri, birbirlerinden daha fazla olacak şekilde büyük nükleer mühümmat stoğu edinmeye sevk etmiştir. Sovyetler Birliğinin çökmesiyle bu stratejik sistem değişmiştir. İki süper güç arasındaki nükleer savaş tehditi yok olurken, Soğuk Savaş sonrası döneminin belirsiz yapısı içinde yeni nükleer tehditler ortaya çıkmaya başlamıştır. Bunun yanında, büyük nükleer mühümmat stoğuna sahip olma güdüsünün temelindeki rasyonellik ortadan kalkmıştır. Soğuk savaş sonrası uluslarası yapının bu zorunluluklarından dolayı, Amerikadaki askeri ve sivil liderleri ve tanınmış uzman ve akademisyeleri de içeren birçok insan Amerikan güvenlik politikası içerisinde nükleer silahların gelecekteki rolleri üzerine kendi görüşlerini dile getirmeye başlamıştır. Bazıları nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasının 6. maddesinde öngörüldüğü gibi nükleer silahların yok edilme amacının gerçeşleştirilmesini ve nükleer caydırıcılığın terkedilmesini ileri sürerken, diğerleri Amerikan nükleer stratejisinde herhangi bir köklü değişiklik yapılmasına karşı çıkmaktadır. Bu durumda, farklı gruplardan önemli derecede destek gören argümanlar ve karşı argümanlar ve bunun sonucunda Amerikan'ın Soğuk Savaş sonrasındaki nükleer stratejisi ve devam eden stratejik silah indirim faaliyetleri ile ilgili bir tartışma mevcuttur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEBATES ON THE FUTURE ROLE OF NUCLEAR WEAPONS ÖZER, ÖZKAN M. A. In International Relations Supervisor: Asst. Prof. Dr. Mustafa Kibaroğlu July 2002, 189 pages Nuclear weapons are the most destructive power of the world, because of their inherited and unique potential capability to destroy the humanity in a matter of minutes. While some experts have perceived them as the main mechanisms of the international stability, peace and security, others have recognized them as the most formidable threat to the humanity. Meanwhile, on part of the US, they had been, throughout the Cold War, the main equalizer against conventional superiority of the Soviet Block and the main instrument of deterring a Soviet nuclear or conventional attack against the US and its allies. Hence, nuclear deterrence became the dominant concept of the Cold War to escape their actual use. However, the nuclear question of“how much is enough to deter enemy,”induced the Soviets and Americans to have huge nuclear arsenals, bigger than the nuclear stockpiles of each other. With the collapse of Soviet Union, this strategic system has transformed. The threat of nuclear war between two superpowers disappeared but new nuclear dangers began to surface within the unpredictable framework of the post-Cold War period. Moreover, the rational behind possessing huge nuclear stockpiles vanished. Because of these imperatives of the post-Cold War era, a number of people including military and civilian leaders, and prominent experts or academics in the US began to articulate their views on the future role of nuclear weapons in the US security policy. While some recommend realizing the goal of total elimination of nuclear weapons as envisaged in the Article VI under NPT and abandonment of nuclear deterrence, others seem to reject making any radical change in the US nuclear strategy. In this context, there are many arguments and counter-arguments capturing substantial support from different groups and consequently a contemporary debate about the US nuclear strategy in the post-Cold War and the ongoing strategic arms reduction process.