Internalization of European minority norms:The case of Greece in the European Union
Avrupa azınlık normlarının benimsenmesi:Avrupa Birliği içinde Yunanistan örneği
- Tez No: 117359
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLGÜN TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yunanistan'da azınlıklar, Yunan azınlık politikaları, Avrupa azınlık normları, Yunan milliyetçiliği rv, Minorities in Greece, Greek minority policies, European minority norms, Greek nationalism ni
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET AVRUPA AZINLIK NORMLARININ BENİMSENMESİ: AVRUPA BÎRLÎĞÎ İÇİNDE YUNANİSTAN ÖRNEĞİ Didem Ekinci Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Gülgün Tuna Eylül 2002 Avrupa sınırları içinde farklı etnik ve kültürel grupların karşılıklı olarak mevcudiyetleri, kıtada bir dizi kurumsal düzenlemenin oluşturulmasına yol açan azınlık konulu tartışmaların özünü oluştura gelmiştir. Dana önceleri nispeten yeterince benimsenememiş bu düzenlemeler ise üye olmayan ülkelerin imzasına da açık olan, Birliğin dana geniş fakat daha kapsamlı bir düzenleme oluşturmasına zemin hazırlamıştır. Ancak, temelinde değer yargılan bulunmayan azınlık politikalarının oluşturulamamış olmasından dolayı, Yunanistan gibi bazı“hukuken”Avrupalı devletler, tek ülke, tek kültür, tek halkın norm olarak alındığı ulus-temelli politikalara bağlı kalmayı tercih eder görünmektedirler. Dolayısıyla, Yunanistan'da azınlıklar, ikinci sınıf konumları bir yana, ülkenin sınırları dışında olmaları gerektiği biçiminde algılanmaktadır. Günümüzde üye olmayan ülkelerin dahi AB'nin ilgili düzenlemelerinde yer almaya gayret etmelerine rağmen, etraflı incelemeler göstermektedir ki güçlü ve köklü Yunan milliyetçiliği ve içinde barındırdığı din ve dil öğeleri ile, batıdan ihraç edilmiş olan, Yunanistan'ın bütün diğer uluslar için bir örnek oluşturduğu inancı ve benzeri Bati düşüncesi etkileri nedeniyle Yunanistan, bu tezde de dört bölümde ele alındığı üzere, azınlıkların inkarı politikasını benimseye gelmiştir. Bu çerçevede, detaylarıyla bu tezde de görülmektedir ki, herhangi bir zaman dilimi sınırlaması olmaksızın, gerek Yunanistan ve gerekse Avrupa tararından“Avrupalı”olarak tanımlanmasına rağmen, Yunanistan Avrupa'nın azınlık politikalarına uyum sağlayan bir tablo sergilememektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTERNALIZATION OF EUROPEAN MINORITY NORMS: THE CASE OF GREECE IN THE EUROPEAN UNION Didem Ekinci M.A., Department of International Relations Supervisor: Asst. Prof. Gûlgün Tuna September 2002 Coexistence of different ethnicities and cultural groups within the boundaries of Europe have come to be the subject matter of sşrious arguments of minority-related debates in the Continent to date, some of which have been translated into a series pf institutional arrangements. These arrangements, relatively insufficiently embraced in earlier times, gave way to a broader yet compact arrangement by the European Union which is open to signature also by non-member states. However, due to the lack of value-free practices regarding minorities, certain“legally”European states such as Greece seem to prefer to adhere to nationhood-oriented policies whereby one state, one culture, one people is taken to be the norm Given this mindset, the minorities in Greece are seen by the Greek state as supposed to be outside the borders, letting alone their peripheral locations. Although at a time when even non-member states strive to partake in the related affairs of the Union, close examination reveals that due to the strong and intrinsic existence of Greek nationalism encompassing its specific ingredients of religion, language, the imported belief that Greece sets a model civilization before all other nations, and similar Western intellect influence, Greece has come tp deny the existence of its minority groups which this thesis seeks to examine in four parts. Based on such framework, it is seen with further elaboration by this thesis that within an unlimited time span, Greek minority policies and those of Europe display a discordant image, though the country is declared“European”by both Europe and itself.