From obscurity to sanctity: Continuity an change in the lives of St.Dunstan of Canterbury
Belirsizlikten utsallığa: Canterbury'li Aziz Dunstan'ın hayatlarındaki devamlılıklar ve değişimler
  1. Tez No: 117364
  2. Yazar: OLCAY OLMUŞÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. DAVİD E. THORNTON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: life, vita, monasticism, hagiography, Dunstan, Glastonbury, Canterbury. f, C YÜKSEK Ö6RETL iii
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET Vitae Sanctorum, azizlerin hayatları, kendi kuralları ve dinamikleri olan farklı tarihsel ve yazınsal bir tür oluşturmaktadır. Bu tür tarihçiye azizin hayatı ile ilgili değerli tarihsel bilgiler sağlar. Ayrıca, bu hayatlar, yazıldıkları dönemlerdeki kilise politikalarını ve bu hayatları yazanların kişisel düşüncelerini anlamamızı sağlayan önemli kaynaklar haline gelmişlerdir. Bu tez, anonim B, Ghent'li Adelard, Canterbury'li Osbern, Eadmer, Malmesbury'li William ve Güney İngiliz Efsanelerinin anonim yazarlarının eserleri vasıtasıyla ortaya çıkmış olan ve 10. yüzyıl İngiltere'sinde manastır reformunda önemli bir rol oynayan Canterbury'li Aziz Dunstan'ın hayatını tartışmaktadır. Bu hayatlar Norman İstilası öncesinde ve sonrasında Latince ve Orta İngilizce'de yazılmış olup herbiri azizin hayatındaki farklı yönleri vurgulamışlardır. Bu yazarlar azizin hayatını yeniden yazmışlar,ve bulundukları zaman içerisindeki ruhban sınıfının ve toplumun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yeni materyaller koymuşlardır. Kısaca bu tez, Aziz Dunstan'ın kültünün yaratılmasına ve gelişimine yol açan bu hayatlar içerisindeki önemli noktalan, önem dereceleri farklılaşan vurgulan ve bunların değişimlerini incelemektedir. Anahtar Kelimeler : Hayat, vita, manastır, azizlerin hayatları, Dunstan, Glastonbury, Canterbury. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Vitae Sanctorum, the lives of the saints, constitutes a distinct historical and literary genre with its own rules and dynamics. This genre provides the historian with valuable data concerning the historical basis behind the life of the saint. Moreover, these lives of the saints have become important sources for understanding the ecclesiastical politics of the times in which these vitae were composed and also for comprehending the concerns of the hagiographers. This dissertation discusses the life of St. Dunstan of Canterbury who was a leading monastic reformer in tenth-century England through the works of hagiographers, anonymous B., Adelard of Ghent, Osbern of Canterbury, Eadmer, William of Malmesmury and the anonymous author of the Early South English Legendary. These vitae were composed both in Latin and in Middle English before and after the Norman Conquest and emphasized different aspects of the life of St. Dunstan. The successive authors rewrote the life of the saint, and inserted new materials to satisfy the needs of contemporary clergy and laity. Concisely, this dissertation investigates these Lives to elucidate the important events and changes in the points of emphasis in the life of the saint varying in degrees which paved the way for the creation and development of the cult of St. Dunstan.