The Impact of globalization on national security: The Turkish Case
Küreselleşmenin ulusal güvenlik üzerindeki etkisi: Türkiye Örneği
- Tez No: 117383
- Danışmanlar: DR. AYLİN GÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Modern Devlet, Küreselleşme, Ulusal Güvenlik IV, Modern Stale, Globalization, National Security HI
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET KÜRESELLEŞMENİN ULUSAL GÜVENLİK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Halit Mustafa Emin Tağma Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi Dr. Aylin Güney Ağustos 2002 Bu çalışma küreselleşme süreçlerinin modern devletlerin ulusal güvenlik algılayış ve uygulamalarındaki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada modern devletlerin, konvansiyonel yaklaşımların açıklamada güçlük çektiği, bir değişim sürecinde oldukları kabul ediliyor. Buna paralel olarak modern devletlerin temel karakteristiklerinden olan ulusal güvenlik algılaman ve uygulamalarının da bir değişim içinde olduğunu gösterilmesi amaçlanıyor. Bu çalışmada Türkiye, küreselleşme süreçlerinin ulusal güvenlik üzerindeki etkisinin ne kadar vücut bulduğu sorusu bağlamında bir örnek olarak irdelenmektedir. Sonuç bölümünde Türkiye'nin küreselleşmenin sebep olduğu birtakım gelişmeleri ulusal güvenliğine bir tehdit olarak algıladığı buna paralel olarak da devletin kendini yeniden yapılandırdığı vurgulanıyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE IMPACT OF GLOBALIZATION ON NATIONAL SECURITY: THE TURKISH CASE Halit Mustafa Emin Tağma M. A., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Dr. Aylin Güney August 2002 This thesis analyzes the impact of globalization processes on the understanding and implementation of National Security in modern states. It is understood that modern states are in a process of transformation that conventional approaches have difficulty in explaining. Parallel to this way of thinking, in this thesis it will be attempted to show that the understanding and implementation of National Security as a basic characteristic of modern states is transforming. The case of the Turkish modern state is analyzed to reveal the extent and scope of the impact of globalization on the understanding and implementation of National Security. In the conclusion it is stated that the Turkish State is defining certain developments caused by globalization as threats to its national security and that the Turkish State is re-structuring itself to cope with them.