The Impacts of Kosova War on NATO defense industries
Kosova Savaşının NATO savunma sanayilerine etkisi
  1. Tez No: 117384
  2. Yazar: EMİN ATEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, İşletme, Defense and Defense Technologies, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kosova Savaşı, olay etki çalışması, savunma sanayi, çok değişkenli regresyon modeli ıı, The Kosovo War, event study, defense industry, multivariate regression model
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET KOSOVA SAVAŞNIN NATO SAVUNMA SANAYİLERİNE ETKİSİ Emin ATEŞ YÜKSEK LİSANS TEZİ, İŞLETME FAKÜLTESİ Tez Danışmanı: Yrd.Doç. Dr. Aydın Yüksel Eylül, 2002 Bu çalışmanın amacı Kosova Savaşının NATO ülkelerinin savunma sanayi hisselerine olan etkilerini araştırmaktır. Örneklem 34 Amerikan, 12 İngiliz, 7 Fransız ve 3 Türk olmak üzere 56 savunma sanayi şirketinden oluşmaktadır. Analizler olay etki çalışması ve çok değişkenli regresyon modeli ile yapılmıştır. Çalışma savunma sanayi hisselerinin Kosova Savaşı'na olumlu ve belirgin bir şekilde tepki gösterdiğini bulmuştur. Ayrıca çalışma, Amerikan ve Avrupalı şirketlerin anormal getirileri arasında belirgin bir fark olduğunu göstermiştir. Ancak, havacılık şirketleri ve diğer sektörlerdeki şirketlerin anormal getirileri arasında belirgin bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE IMPACTS OF THE KOSOVO WAR ON NATO DEFENSE INDUSTRIES Ateş, Emin M.B.A., Department of Management Supervisor: Assist. Prof. Aydm Yüksel September 2002 The purpose of this study is to examine the effects of the Kosovo War on the NATO countries defense industry stocks. The data set covers daily prices of stocks of 34 U.S., 12 U.K., 7 French and 3 Turkish companies, totaling 56 defense stocks. The analysis is conducted by using both standard event study methodology and multivariate regression model. The study provides evidence that the defense stocks reacted positively and significantly to the Kosovo War. The study shows that there is a significant difference between the abnormal returns of the U.S. defense stocks and European defense stocks. However, the analysis proves that there is no significant difference between the abnormal returns of aerospace stocks and non-aerospace defense stocks.