Professional army system: A diagnosis of perceptions
Profesyonel ordu sistemi hakında görüşlerin tespiti
  1. Tez No: 117382
  2. Yazar: EROL IŞIKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL KOZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Public Administration, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Profesyonel ordu, askeri sistemler, değişim, algı, dönüşüm m, Professional Army, military systems, change, perception, transformation 11
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET PROFESYONEL ORDU SİSTEMİ HAKKINDA GÖRÜŞLERİN TESPİTİ Işıkçı, Erol Yüksek Lisans, İşletme Fakültesi Tez Danışmanı: Prof. Dr. Kamil Kozan Temmuz, 2002 Bu çalışma profesyonel ordu hakkındaki görüşleri analiz eder. Çalışmada Savunma Sanayiinde yönetici konumundaki kişilerin tam profesyonel bir orduya geçiş hakkındaki görüş ve tutumları ortaya çıkarılmaya çalışıldı. Son zamanlarda ordunun tamamen yeni bir sisteme geçmesi ve modernize edilmesi konulan tartışılırken, insan kaynaklan sisteminin de etkinliği ve tamamen profesyonel personelden oluşması sorgulanmıştır. Bu büyük çaplı organizasyon değişikliği açık sistem yaklaşımı çerçevesinde ele alınmıştır. Tespit edilen tutum ve algılamaların nedenleri çeşitli olmakla birlikte sadece modelin bütünleyici yaklaşımı ile yetinilmiş ve bu algı farklılıklarının nedenleri araştırılmamıştır. Ancak çalışma şimdiki durumu tespit etmesi ve her kademedeki (üst-orta-alt) yöneticiye uygulanmış olması nedeniyle değişimin tamamlanması sonrasında yapılacak olan araştırmalarda algılamaların ne yönde değiştiğini anlamada yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROFESSIONAL ARMY SYSTEM: A DIAGNOSIS OF PERCEPTIONS Işıkçı, Erol M.B.A., Department of Management Supervisor: Prof. Dr. Kamil Kozan July 2002 This study analyzes the perceptions about the concept of professional army. It aimed to find out the ideas and attitudes of the management people in defence sector toward being an army with totally professional soldiers. Recently, the effectiveness of the Army's personnel was questioned for being totally professional, and efforts to modernize it or set up a completely new system. This large-scale organizational change has been discussed on the framework of open- system theory. Although there may be various reasons for their perceptions, the reasons behind those perceptions are not investigated. The thesis will enable some information for further studies by picturing the present condition and finding the individual perceptions of respondents at all levels (upper, middle and lower levels) before the professional army established so that it gives a way for understanding how the social perception will change when the transformation is underway.