Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun romanlarında cinsellik
The Problem of sexuality in the novels of Yakup Kadri Karaosmanoğlu
- Tez No: 117389
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜHA OĞUZERTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Romanı, psikanaliz, narsisizm, mazoşizm, Turkish novel, psychoanalysis, narcissism, masochism. VI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET İkinci Meşrutiyet 'i izleyen yıllarda çeşitli edebî türlerde yapıtlar vererek edebiyat yaşamına başlayan Yakup Kadri Karaosmanoğlu (1889-1974), asıl olarak Cumhuriyet döneminde yayımlanan romanlarıyla tanınmıştır. Edebiyat tarihinde Yakup Kadri Karaosmanoğlu 'nun ilk döneminde“sanat sanat içindir”anlayışı doğrultusunda yapıtlar verdiği, Cumhuriyet sonrası roman türünde yapıtlar vermeye başlamasıyla birlikte toplumcu bir sanat görüşünü benimsediği doğrultusunda bir görüş birliğine varılmıştır. İlk romanı 1921 yılında yayımlanan Yakup Kadri, edebî kişiliği kadar Cumhuriyet döneminin başından itibaren yürüttüğü etkin siyasal yaşamıyla da Cumhuriyet dönemi Türk entelektüel tarihinin önemli figürleri arasında yer almıştır. Özellikle romanlarıyla“Milli Edebiyat Kanonu”nun kurucu isimlerinden birisi olarak görülmüştür. Yakup Kadri' nin yapıtları bugüne kadar pek çok incelemeye konu olmuş ve yapılan araştırmalar kendine has bir“Yakup Kadri Okumaları”alanı oluşturmuştur. Bu çalışmada Yakup Kadri'nin yapıtlarına tarihsel, siyasal ya da ideolojik açıdan yaklaşan mevcut“Yakup Kadri Okumaları”alanında ortaya koyulan bakış açısına alternatif bir okuma pratiği geliştirilmeye çalışılmıştır. Çalışmada, Yakup Kadri'nin romanlarında bugüne kadar çözümlenmeden bırakılmış olan“cinsel kimlik”konusunun nasıl yer aldığı incelenmektedir. Konunun incelenmesi sırasında yakın okuma tekniğine dayalı, karaktere odaklanan ve çözümlemelerde psikanalitik kuramı kullanan bir çalışma yürütülmüştür. Çalışmada, temel olarak, Yakup Kadri'nin Hüküm Gecesi (1927), Yaban (1932) ve Bir Sürgün (1937) adlı üç romanı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PROBLEM OF SEXUALITY IN THE NOVELS OF YAKUP KADRİ KARAOSMANO?LU Yakup Kadri Karaosmanoğlu (1889-1974), best known by his novels published in the Republican era, started his career as an author in different genres of literature in the years following the Second Constitutional period. In the history of Turkish literature, it is widely accepted that Yakup Kadri Karaosmanoğlu' s literary works that belong to his early years are in accordance with the idea of“art for art's sake”and that those published in the Republican period reflect a socially-oriented view of art. Yakup Kadri Karaosmanoğlu, whose first novel is published in 1921, has turned out to be one of the most important figures of the Turkish intellectual history of the Republican era not only with his literary personality but also with his active participation in its politics. He is perceived as one of the initiators of the“Canon of National Literature”, especially in relation to his novels. Therefore, his works have become a subject of widespread research, constituting an area of its kind, namely the“Yakup Kadri Readings”. In this work, an alternative reading practice is developed in order to replace the current readings that focus on ideology, history, and politics. The study investigates how Yakup Kadri dealt with the issue of“sexual identity”in his novels, which has not been analyzed so far. Thus, an approach that is based on close reading, character analysis and psychoanalytic theory is carried throughout the study. In order to examine the problematic place of sexuality in the works of Yakup Kadri, three novels of the author, namely Hüküm Gecesi (1927), Yaban (1932) and Bir Sürgün (1937), are chosen for in depth analysis.