International terrorism in the age of globalization
Küreselleşme çağında uluslararası terörizm
- Tez No: 117392
- Danışmanlar: DR. PAUL WİLLİAMS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Terrorism, Globalization, Cooperation, Law m, Terörizm, Küreselleşme, işbirliği, Hukuk iv
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ABSTRACT INTERNATIONAL TERRORISM IN THE AGE OF GLOBALIZATION Aksoy, Ece MIR, Department of International Relations Supervisor: Dr. Paul Williams October 2002 This thesis analyzes the concept of terrorism in the age of globalization. Terrorism, which has been motivated by ideological, religious and national reasons, has added to its concern issues like inequality, injustice, dissatisfaction and antiglobalist movements, due to development and technology in the world. In order to clarify this shift in the policy, the concepts of terrorism and globalization are first explained as distinct issues. Terrorism has been globalized because of modernization, developments in technology, communication and the ease in transportation. Thus, globalization has started to serve terrorism, while with its positive effects it became helpful in the fight against terrorism. The connection of globalization to terrorism has been explained in this respect. As the previous tools of diplomacy and military measures started to lose their validity, international cooperation and law have emerged as the tool to fight against terrorism. Since terrorism is a phenomenon that cannot be totally abolished, the best way to minimize terrorism is the use of international law, with necessary organizations established to form a cooperation at the international level.
Özet (Çeviri)
ÖZET KÜRESELLEŞME ÇA?INDA ULUSLARARASI TERÖRİZM Aksoy, Ece Master, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Paul Williams Ekim 2002 Bu çalışma, uluslararası terörizm olgusunu küreselleşen dünya kapsamında incelenmiştir. Tarihinde ideoloji, din, milliyetçilik gibi birçok sebepten meydana gelmiş olan terör, dünya çapındaki hızlı gelişmeler ve teknoloji nedeniyle eşitsizlik, adaletsizlik, tatminsizlik ve küreselleşme karşıtlığı gibi şekillerle ortaya çıkmaya başlamıştır. Bunun sebebini açıklamak amacıyla, terörizm ve küreselleşme öncelikle iki ayrı tanım olarak ele alınarak tanımlanmıştır. Dünyanın modernleşme, teknoloji ve ulaşımdaki kolaylıklar nedeniyle küçülmesiyle terörün de yaygınlaştığı ve küreselleştiği görülmektedir. Küreselleşme teröre kolaylık sağlamaya başlamış, diğer yandan da olumlu etkileri sayesinde önlenmesi yolunda fayda sağlamıştır. Ortaya çıkan terör-küreselleşme bağlantısı bu kapsamda incelenmiştir. Gelişen ve değişen dünyada, terörle savaş için süregelmiş olan askeri, diplomatik yollar yerine uluslararası birleşim ve hukukun önemi artmıştır. Tamamen ortadan kaldırılması mümkün olmayan terörle savaşın en önemli ayağını uluslararası alanda güçlü bir birlik tarafından hazırlanacak hukuk oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, terörizm ve küreselleşmeyi açıklayarak, aralarındaki somut ve kuvvetli bağı göstermek ve terörle savaş için küreselleşmenin de yardımıyla uluslararası bir birliğin kuruluşunun önemini vurgulamaktır.