Reaction level evaluation of distance education programs in branch schools of Turkish Army
Türk Kara Kuvvetleri sınıf okullarında uygulanan uzaktan eğitimin etkinliğinin reaksiyon seviyesinde değerlendirilmesi
- Tez No: 117421
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ GÜNALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Değerlendirmesi, Uzaktan Eğitim, Elektronik Öğrenme, Kirkpatrick'in Değerlendirme Modeli. vı, Training Evaluation, Distance Education, E-learning, Kirkpatrick's Evaluation Model. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
T- ÖZET TÜRK KARA KUVVETLERİ SINIF OKULLARINDA UYGULANAN UZAKTAN EĞİTİMİN ETKİNLİĞİNİN REAKSİYON SEVİYESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ Turgut, Cemal M.B.A. Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Yavuz Günalay Eylül 2002 Bilişim ve bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler eğitim ve öğretimi radikal bir şekilde değişime uğratmıştır. Eğitimde teknoloji kullanımı hızlı bir şekilde artmaktadır. Teknoloji yardımlı eğitim, uzaktan eğitim veya elektronik öğrenme metodlarını 10 yıl önce hayal bile edilemeyecek şekilde değiştirmiştir. Fakat, bu teknolojilerin kullanışlılığı tartışılmalıdır. Bu tezin amacı, Türk Kara Kuvvetleri'nde uygulanmakta olan uzaktan eğitim programlarını kursiyerlerin reaksiyonlarına dayanarak değerlendirmek ve uzaktan eğitimin başarılı bir şekilde uygulanıp uygulanmadığını araştırmaktadır. Method olarak, eğitim değerlendirmesinde en fazla tanınan metodlardan Kirkpatrick'in değerlendirme modelinin reaksiyon seviyesini kullanıldı. Buna göre, kursiyerlere sorulması gereken ilk soru“Uzaktan eğitim hakkında ne düşünüyorsunuz?”olmalıdır. Bir kısmı uzaktan eğitim metoduyla verilen kurslara katılan kursiyerlere anket uygulanarak uzaktan eğitimdenmemnuniyetleri ölçüldü. Toplanan verilerin analizinden çıkan sonuç uzaktan eğitim programlarının uygulanışında bazı problemlerin olduğudur. Bu problemlerin üstesinden gelebilmek için de kursiyerlerin motivasyonu, çalışma süreleri ve kurs içeriği hakkında bazı önerilerde bulunuldu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REACTION LEVEL EVALUATION OF DISTANCE EDUCATION PROGRAMS IN BRANCH SCHOOLS OF TURKISH ARMY Turgut, Cemal Master of Business Administration Supervisor: Assist. Prof. Yavuz Günalay September 2002 Advancements in information and computer technology have radically transformed the education and training. The use of technology in education is increasing rapidly. Technology-assisted education have changed the distance education or e-learning methods in such a way that beyond the limits of imagination, ten years ago. However, usefulness of these technologies should be questioned. The purpose of this thesis is to evaluate the effectiveness of distance education (especially e-learning) programs in Turkish Army according to the reactions of the coursiers and to determine the answer of the question: Is the distance education system implemented successfully in the army? As the method, we used the reaction level of the Kirkpatrick's evaluation model that is the most commonly known method to evaluate training. The first question that we should ask trainees is“How do you feel about the distance education?”We measure Ulthe trainees' feelings and satisfaction with the distance education program by conducting a questionnaire to the coursiers of two courses, which were partially offered via distance education. After making the quantitative analysis and qualitative analysis of data we conclude that the implementation of distance education programs have some problems. To overcome these problems we put forth some suggestions about motivation of trainees, study time, content, etc.