Household survival strategies of the urban poor in Turkey
Türkiye'de kent yoksullarının aile geçim stratejileri
  1. Tez No: 117424
  2. Yazar: M.NERGİZ ARDIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHİRE ERMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel yoksulluk, geçim stratejileri, yapabilirlik, gecekondu, alan araştırması, Urban poverty, household survival strategies, capability, gecekondu, field research
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DE KENT YOKSULLARININ AİLE GEÇİM STRATEJİLERİ M. Nergiz Ardıç Master, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Tahire Erman Ağustos, 2002 Bu çalışmanın amacı, Türkiye kentlerinde yaşayan gecekondu hanelerinin geçinme stratejilerini ve bu stratejilerdeki değişimleri Ankara örnek çalışmasına dayanarak incelemektir. Bu bakımdan, yoksul hanelerin göç modeli, iş gücüne katılımı, kentsel arazi ve gecekonduya erişimleri, dayanışma örüntüleri, ve kentsel servis ve hizmetlere erişim düzeyleri temel geçinme stratejileri olarak ele alınmıştır. Bu çerçevede, 1980'lerden sonra ortaya çıkan eğilimler, Ankara gecekondu yerleşimlerinde yapılan alan araştırması ile desteklenerek tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HOUSEHOLD SURVIVAL STRATEGIES OF THE URBAN POOR IN TURKEY M. Nergiz Ardıç M. A., Department of Political Science and Public Administration Superviser: Assoc. Prof. Dr. Tahire Erman August 2002 In this thesis, it is aimed to explore the survival strategies of gecekondu households living in Turkish cities and their changing aspects by drawing upon a case study conducted in Ankara. In this respect, migration type, labor force participation, access to urban land and gecekondu, solidarity networks, and access to urban infrastructure and services are the focal points as they constitute the main strategies of the urban poor living in gecekondu settlements. Within this framework, the emerging trends in the households' strategies in the post- 1980s are discussed with reference to the case study of gecekondu settlements in Ankara.