'New' clothing: Meanings and practices
'Yeni' kıyafet: Anlamlar ve uygulamalar
- Tez No: 117425
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM SANDIKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, İşletme, Clothing Industry, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Eski, Faydacıl, Fiziksel Durum, Güç, Kendini Yenileme, Keşif, Kıyafet, Kişiselleştirme, Kutlama, Kültürel Sermaye, Moda, Oyun, Ritüel, Statü, Sembolik, Sosyal Görünürlük, Tüketim, Teknoloji, Tasarım, Uygulama, Yeni. IV, Celebration, Clothing, Consumption, Cultural Capital, Design, Exploration, Fashion, New, Old, Personalization, Physical Condition, Play, Power, Practices, Renewal, Rituals, Status, Social Visibility, Symbolic, Technology, Utilitarian. m
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZET“YENİ”KIYAFET: ANLAMLAR VE UYGULAMALAR Gökçen Coşkuner Master, İşletme Fakültesi Tez Yöneticisi: Özlem Sandıkçı Ağustos 2002 Bu tezde yeni kıyafetle ilgili duygular, tecrübeler ve uygulamalar araştırılmıştır. Bu çalışmada üç temel soru cevaplanmaya çalışılmıştır: Kıyafetin yeniliğini oluşturan etkenler nelerdir? Yeni kıyafet alımındaki motivler nelerdir? Yeni kıyafetlerin kişiselleştirilmesinde ne gibi uygulamalar yer almaktadır? Yeni ürünler üzerine geleneksel çalışmalar maddi özellikler ve teknolojik ürün kategorileri üzerinde yoğunlaşırken, bu tez soyut özellikler ve sembolik ürün kategorisi üzerinde çalışmaktadır. Çalışmada kalitatif metodlar kullanılmış ve farklı yaş, cinsiyet ve“kültürel sermaye”gruplarından 24 kişiyle görüşülmüştür. Kıyafetin yeniliğini oluşturan faktörler olarak fiziksel durum, teknoloji, dizayn, moda ve sosyal görünürlük önerilmektedir. Çalışma yeni kıyafet alımı için iki motiv üzerinde durmaktadır: faydacıl ve sembolik. Faydacıl motiv kişinin kıyafetleri yırtıldığı, eskidiği, lekelendiği ya da artık üstüne uymadığı zamanlarda kıyafet satın alması anlamına gelmektedir. Sembolik motivler ise kutlama, güç ve statü, keşif ve oyun, kendini yenilemeyi içermektedir. Katılımcılar tanıma ve uygunlaştırma gibi çeşitli uygulamalar yoluyla kişiselleştirmektedirler. Son bölümde araştırmanın akademik bilgiye katkıları ve sınırlı kaldığı yönler tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“NEW”CLOTHING: MEANINGS AND PRACTICES Gökçen Coşkuner Msc, Department of Management Supervisor: Assistant Professor Özlem Sandıkçı August 2002 This thesis explores feelings, experiences and practices related to new clothing. The study seeks to answer three main questions: What does constitute newness of a clothing item? What is the motivation for new clothing purchase? How are the newly purchased garments personalized? Whereas new product literature mostly focuses on technological product categories and discusses tangible attributes as constituents of newness, this study focuses on intangible attributes within a highly symbolic product category; clothing. The research utilizes qualitative research methods and draws upon data collected from 24 informants of different age, gender and cultural capital. The results suggest physical condition, technology, design, fashion and social visibility as constituents of newness for clothing. The motivations for new clothing purchase are two folds: utilitarian and symbolic. Utilitarian motive refers to purchasing new clothing when existing ones are worn, torn, stained or do not fit anymore. Symbolic motives include celebration, power and status, exploration and play and renewal. Informants personalize their new clothing through various practices including knowing and appropriation. The study concludes with a discussion of the contributions and limitations.