Virtual realities and real virtualities
Sanal gerçeklikler ve gerçek sanallıklar
- Tez No: 117426
- Danışmanlar: DR. BÜLENT ÖZGÜÇ, ZAFER ARACAGÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanal, Gerçek, Gerçekleşme, Teknoloji, Doğal, Yapay iv, Virtuality, Reality, Actuality, Technology, Natural, Artificial m
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Özet SANAL GERÇEKLİKLER VE GERÇEK SANALLIKLAR Orkan Telhan Grafik Tasarım Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bülent Özgüç Yardımcı Yönetici: Zafer Aracagök Mayıs, 2002 Bu çalışma, sanallık kavramı ile ilgili farklı anlayışları teknoloji kavramı ile ilişkilendirek bir araya getirmeyi amaçlamıştır. Araştırmada, günümüzde sanallığı sadece sayısal (dijital) teknolojilerde çerçevesinde tartışan popüler anlayışlardan yola çıkarak, belirli bir tanıma ve kavrama bağlı kalmaksızın, konu hakkındaki anlayışların daha da farklı bağlamlarda geliştirilmesi düşünülmüştür. Bu amaçla gerçeklik ve sanallık arasındaki ilişki G. Deleuze ve H. Bergson'un kavramlarının da yardımıyla incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Director of the Institute of Fine Arts Abstract VIRTUAL REALITIES AND REAL VIRTUALITIES Orkan Telhan M.F.A. in Graphic Design Supervisor: Prof. Dr. Bülent Özgüç Co-Advisor: Zafer Aracagök May, 2002 This study endeavors to explicate different conceptions of virtuality in relation to the concept of technology. Departing from the popular conceptions of virtuality discussed within the framework of digital technologies, the study aims to elaborate on the subject within different contexts where the nature of virtuality is not confined to a specific definition but expanded within all different considerations. The nature of relation between virtuality and reality is discussed under the influence of a number of complimentary conceptions introduced by G. Deleuze and H. Bergson.