Küreselleşme ve Türkiye'de eğitim alanına yansıması
Globalization and it's effect on Turkish education field
- Tez No: 117511
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY ARIKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
ÖZET Küreselleşme, geçmişi çok eskilere dayanmakla birlikte 1980'li yıllardan itibaren analitik olarak düşünülmesi gereken evrensel bir olgudur. Küresel dinamikler ve bunun getirdiği post modern yeni açılımlarla beraber teknoloji ve yeni ekonomi anlayışı evrensel düzeyde devrim olarak nitelenebilecek yeni gelişmeleri ortaya çıkarmaktadır. Bu gelişmelerden toplumsal yaşam açısından eğitim, çalışma yaşamı, istihdam gibi en temel olanlarının bir aradaki görüntüsü toplumsal yapı üzerinde derin etkiler yaratarak bu kurum ve organizasyonların bir değişim sürecine girmesine neden olmaktadır. Yeni ekonomi anlayışıyla şekillenen küresel bir evrende toplumsal yapıları etkileyecek değişimler iletişim teknolojilerinde yaşanan önemli gelişmelerle desteklenmektedir. Yeni ekonominin bir diğer en önemli özelliği ise bilgi teknolojisine bağlı olmasıdır. Günümüzde, bilginin dağıtımı doğrusal bir süreç olmaktan çıkarak üretici ve kullanıcılar arasındaki karşılıklı etkileşime dayalı bir süreç haline gelmiş olan inovasyon sistemi aracılığıyla ekonomik gelişmeyi derinden etkilemektedir. Bilgi ekonomisinde istihdamı ise kalifiye işgücüne yönelik talebin yoğunlaşması şekillendirmektedir. Çağımızda hızla gelişen mikroelektronik teknolojileri, niteliksiz işgücüne olan gereksinimi azaltmakta ve eğitim altyapıları güçlü olmayan bir çok ülkeyi ekonomik açıdan dünya sıralamasında alt seviyelere itmektedir. Türkiye'nin küresel sürecin gerektirdiği düzene daha aktif katılımı, tıpkı diğer gelişmekte olan ülkeler gibi temelde yeni dünya düzeninin gerektirdiği sosyal, ekonomik, beşeri yapısını güçlendirmesine bağlıdır. Yeni ekonominin en önemli gereği olan ürün geliştirme ve teknolojik buluşlar uluslararası rekabet için olmazsa olmaz bir kriter halini almaktadır. Bu gelişme ise nitelikli işgücüne olan ihtiyacı artıran bir faktördür. ÜlkemizdekiIll nitelikli işgücünün durumuna bakıldığında, bu alandaki eksikliğin gelişmenin önünü tıkayan en önemli engellerden birisi olduğu görülmektedir. Diğer taraftan, dünyadaki bilgi ve iletişim teknolojileri konusundaki hızlı ilerleme Türkiye'deki mevcut yapı ve ilişkileri de zorlayarak yaşanan değişim sürecini hızlandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Although the history of globalisation lay back to very early, it is an universal phenomenon which requires to be approached analytically from the beginning of 1980's. Together with the global dynamics and related post modern dimensions, technology and new economic concepts emerged new developments that can be considered as universal revolution. Among those developments the vary basics ones concerning social life like education, working life, employment made some deep effects causing those related institutions and organisation to involve in a transformation phase. In a global world shaped in accordance with new economic concepts the transformation that could effect social structures are supported by the important developments in communication technologies. One of the main characteristic of this new economic concept is that it is mainly dependent on the information technology. Today, spilling over of information is no more a linear process but rather a system having a heavy effect on economical development by means of innovation system which has become a course depending on interactive process between producer and consumer. As regard to the employment in information economy, it can be said that it is formed by intensive demand on qualified labor. In our era the rapid development in microelectronic technologies decreases the demand on bare labor and pull those countries with poor educational infrastructure down in global economy. The active participation of Turkey to the system required by global process, like other countries in development is depending on strengthening its economical and social structure. The product development and technological invention became a prerequisite criteria for the internationalIll nitelikli işgücünün durumuna bakıldığında, bu alandaki eksikliğin gelişmenin önünü tıkayan en önemli engellerden birisi olduğu görülmektedir. Diğer taraftan, dünyadaki bilgi ve iletişim teknolojileri konusundaki hızlı ilerleme Türkiye'deki mevcut yapı ve ilişkileri de zorlayarak yaşanan değişim sürecini hızlandırmaktadır.
Benzer Tezler
- Privatization of state owned mining companies and its effect on the Turkish economy
Devlet madencilik işletmelerinin özelleştirilmesi ve Türk ekonomisine etkisi
MEHMET TEKELİOĞLU
Doktora
İngilizce
1999
Maden Mühendisliği ve MadencilikDokuz Eylül ÜniversitesiMaden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HALİL KÖSE
DOÇ. DR. ERCÜMENT YALÇIN
DOÇ. DR. AHMET HAKAN ONUR
- Spor kulüplerinde kurumsal pazarlama
Corporate marketing at the sport clubs
ÖZCAN ESEN
Yüksek Lisans
Türkçe
2013
SporBahçeşehir ÜniversitesiSpor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. GÜLBERK GÜLTEKİN SALMAN
- Sosyal refah devleti yaklaşımı açısından Türkiye'de 1980 sonrası eğitim harcamalarının gelişimi: Türkiye-OECD ülkeleri üzerine bir karşılaştırma
Development of education expenditures due to sosial welfare state understanding in the post 1980 period in Turkey: A comparison on Turkey-OECD countries
YUSIF HUSEYNOV
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
Eğitim ve Öğretimİstanbul ÜniversitesiMaliye Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NAZAN SUSAM
- Fransa ve Türkiye okul öncesi eğitim sistemlerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A Comparative study of pre-school educational systems in French and Turkey
AYŞEGÜL PÖKÖN
Yüksek Lisans
Türkçe
2003
Eğitim ve ÖğretimMarmara Üniversitesiİlköğretim Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR
- Küreselleşme ve yeni liberal politikaların yetişkin eğitimi ve kurumları üzerindeki etkisi: Batı Akdeniz örneği (Antalya, Isparta ve Burdur illeri)
Impact of globalization and neo-liberal policies on adult education and institutions:the sample of West Mediteranean (Antalya, Isparta, Burdur)
HANDAN ŞEKER
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
Eğitim ve ÖğretimSüleyman Demirel ÜniversitesiSosyoloji Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. HAVVA EYLEM KAYA