Kamusal yönelti ve Türkiye'de kamusal yöneltilerin oluşturulması
Public policy and formation of public policies in Turkey
  1. Tez No: 117831
  2. Yazar: HASAN ENGİN ŞENER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BİRGÜL GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Policy science, public policy, philosophy of science, politics- science conflict, policy formation in Turkey, draft law on local administration
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Şener, Hasan Engin, Yönelti Bilimi ve Türkiye'de Kamusal Yöneltilerin Oluşturulması, Yüksek Lisans Tezi, Danışman: Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, 211 sayfa. Bu tez, kuramsal ve uygulayımsal yapısı ile,“yönelti bilimi”ve“Türkiye'de kamusal yöneltilerin oluşturulması”konularına açıklık getirmeyi hedeflemektedir. Bu amaçla, bilim-siyaset çatışmasını kendisine temel alan ve bilimin amacı ve görevini göz önünde bulunduran tez, bilimin siyasete nasıl uygulanabileceğinin modellerini çözümlemektedir, çünkü yönelti biliminin en önemli özelliği“ussallığı”siyasete monte etmektir. Bu bağlamda tez, ayrıca, siyasetin politikadaki durumunu -veya bunun tersi- daha iyi değerlendirmek için,“siyaset adamı ve bilim adamı”arasındaki davranışsal farklılıkları çözümlemektedir. Yönelti bilimi ile ilgili en önemli sorulardan bir tanesi kamusal yöneltilerin oluşturulmasında kimin etkili olduğu sorusudur. Bu soruya yanıt bulmak amacıyla, 2001 Mayıs ayında,“Türkiye'de Kamu Politikalarının Oluşturulması (TÜRKAPOL)”projesi adı altında, 61 milletvekiline anket uygulanmıştır. Ankete göre, en etkili özneler şu şekilde belirmiştir: Yürütme, ordu ve dış etmenler (IMF ve AB). Bu tezde, Türkiye'de kamusal yöneltilerin oluşturulması ile ilgili durum“süreksizlik”ve“istikrarsızlık”kavramları ile betimlenmiştir. Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı örnek olayı bu durumun bir başka özelliğini ortaya koymaktadır: Aşırı merkeziyetçilik. Anahtar Kavramlar: Yönelti B ilimi (Siyasa B ilimi), bilim felsefesi, bilim- siyaset çatışması, yönelti, kamusal yönelti, (Türkiye'de) kamusal yönelti süreci, yerel yönetimler yasa tasarısı.
Özet (Çeviri)
Şener, Hasan Engin, Policy Science and Formation of Public Policies in Turkey. Master's Thesis. Advisor: Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, 21 1 p. The thesis, with its theoretical and practical structure, aims at clarifying the notions of“policy science”and“formation of public policies in Turkey”. To this end, the thesis, taking the politics-science conflict as a basic point and considering the missions and objectives of the social sciences, analyzes the models of the application of social sciences into the politics due to the fact that the most significant characteristic of the policy science is to put“rationality”into the politics. In this context, the thesis also analyzes the behavioural differences between“scientist and policy maker”in order to evaluate the situation of science better vis-â-vis politics or vice versa. One of the m ost challenging q uestions of the p olicy s cience is related t o finding out the most“influential subject”of the policy decisions. In order to answer this question, a survey called“Formation of Public Policies in Turkey (TURKAPOLanswered by 6 1 MP of the Turkish Grand National Assembly was carried out by the author) in May 2001. According to the survey, the most influential subjects was come out as follows: Execution, army and foreign factors (IMF and EU). In this thesis, the situation in Turkey regarding the formation of public polices is described by the concepts of ”the discontinuity and the instability“. The case of ”draft law on local administration" shows another characteristics of it: Centralization.