Bazı sedum türlerinin polifenolik bileşikleri üzerinde araştırmalar
Research on the polyphenolic compunds of some sedum species
- Tez No: 118018
- Danışmanlar: PROF. DR. M. KORAY SAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Sedum hispanicum L. var. hispanicum, Sedum sartorianum Boiss. subsp. sartorianum, Crassulaceae, Flavonoit Heterozitleri, p-Kumarik asit, Sedum hispanicum L var. hispanicum, Sedum sartorianum Boiss. subsp. sartorianum, Crassulaceae, Flavonoid Glycosides, p-Coumaric acid
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
IV ÖZET Ansan, M., Bazı Sedum türlerinin polifenolik bileşikleri üzerinde araştırmalar, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmakognozi Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2002. Sedum L (Crassulaceae) cinsinin Türkiye bitki örtüsünde 34 türü bulunmaktadır. Sedum türleri (damkoruğu, kayakoruğu) halk ilacı olarak hipotansif, laksatif, emetik, antienflamatuar, yara iyi edici, nasır sökücü, antihemoroidal, aynı zamanda diyareye karşı kullanılmaktadır. Bu çalışmada Sedum hispanicum L. var. hispanicum ve Sedum sartorianum Boiss. subsp. sartorianum' 'dan elde edilen ekstreler taşıdıkları kimyasal bileşikler yönünden incelenmiştir. Bitkilerin metanol ekstrelerinin etil asetata çekilen kısımları üzerinde yapılmış olan çeşitli kromatografık çalışmalar (Kolon kromatografisi, vakum sıvı kromatografisi, orta basınçlı sıvı kromatografisi) yardımıyla Sedum hispanicum L. var. hispanicum' 'dan izokersitrin=kersetin-3-0-/3-D- glukopiranozit=SH 55, gosipetin-3-metileter-8-0-cr-L-arabinopiranozit=SH 68, herbasetin-8-0-^-D-glukopiranozit=SH 29, (EJ-p-kumarik asit=SH 622 ve kemferol-3-0-j3-D-glukopiranozit=SH 658, Sedum sartorianum Boiss. subsp. sartorianum' 'dan gosipetin-8-0-or-L-arabinopiranoz=SSAR 1 ve gosipetin-3'- metileter-8-0-a-L-arabinopiranozit=SSAR 2 bileşikleri izole edilmiştir. İzole edilen bileşiklerin yapıları, kimyasal ve spektral (UV, İR, 1H-NMR, 13C-NMR, HMBC, HMQC, 1H-1H COSY) yöntemler kullanılarak tayin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ansan, M., Researchs on the polyphenols compounds of some Sedum species, Hacettepe University Health Sciences Institute, M.S. Thesis Ankara, 2002. In the flora of Turkey there are 34 species of Sedum (Crassulaceae) genus. Sedum species (dam koruğu, kaya koruğu) are used in traditional medicine as hypotensive, laxative, emetic, antiinflammatory, wound treater, callus dismantler, antihemorrhoidal, against diarrhea. In this study the chemical substances of Sedum hispanicum L. var. hispanicum and Sedum sartorianum Boiss. subsp. sartorianum are studied. Several chromatographic (Coloumn chromatography, vacuum liquid chromatography, middle pressure liquid chromatography) studies are made on the part that pulled to ethyl acetate from the methanol extract of plants, and finally from Sedum hispanicum L. var. hispanicum isoquercitrin=quercetin-3-0-)8-D- glucopyranoside=SH 55, gossypetin 3-metylether-8-0-cr-L- arabinopyranoside=SH 68, herbacetin 8-O-0-D-glucopyranoside=SH 29, (E)- p-coumaric acid=SH 622, and kaempherol 3-0-j8-D-glucopyranoside=SH 628 and from Sedum sartorianum Boiss. subsp. sartorianum gossypetin-8-O-a-L- arabinopyranoside=SSAR 1 and gossypetin 3'-metylether-8-0-a-L- arabinopyranoside=SSAR 2 were isolated. The structure of isolated substances were determinated by chemical and spectral (UV, IR, 1H-NMR, 13C-NMR, HMBC, HMQC, 1H-1H COSY) methods.