Bazı phlomis türleri üzerinde farmakognozik araştırmalar
Pharmacognostical studies on some phlomis species
- Tez No: 118019
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYFUN ERSÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Phlomis samia, Phlomis monocephala, Phlomis carica, Lamiaceae, iridoit glukoziti, feniletanoit glikoziti, lignan glukoziti, fenilpropanoit (monomerik) glukoziti, fenol glukoziti, asetofenon glukoziti, monoterpen glukoziti, megastigman glukoziti, nükleotit glikoziti, basit şeker, serbest radikal süpürücü aktivite, kemotaksonomi, Phlomis samia, Phlomis monocephala, Phlomis carica, Lamiaceae, iridoid glucoside, phenylethanoid glycoside, lignan glucoside, phenylpropanoid (monomeric) glucoside, phenolic glucoside, acetophenone glucoside, monoterpene glucoside, megastigmane glucoside, nucleotide glycoside, sugar, free radical scavenging activity, chemotaxonomy
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
ÖZET Yalçın, F.N., Bazı Phlomis Türleri Üzerinde Farmakognozik Araştırmalar, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmakognozi Programı, Doktora Tezi, Ankara, 2002. Phlomis cinsi Türkiye bitki örtüsünde 34 tür ile temsil edilmektedir. Bu cinse ait türler üç grup altında (Grup A, Grup B ve Grup C) sınıflandırılmıştır. Bu çalışmada, herbiri bir gruptan seçilmiş üç Phlomis türünün [Phlomis samia (A), P. monocephala (B) ve P. canca (C)] toprak üstü kısımlarında fitokimyasal çalışmalar gerçekleştirilerek, bitkiler kimyasal yapıları yönünden araştırılmıştır. Bitkilerin açık havada kurutulmuş ve toz edilmiş toprak üstü kısımları önce metanol ile ekstre edilmiştir. Elde edilen metanol ekstresi düşük ısıda ve alçak basınç altında uçurulduktan sonra, ham ekstre suda çözülmüş ve sırasıyla n-hekzan, kloroform ve n-butanol ile ekstre edilmiştir. Her üç bitki için de aynı ekstraksiyon metodu uygulanmıştır. n-Butanol ekstreleri üzerinde çeşitli kromatografik yöntemlerin (açık kolon kromatografisi, vakumlu sıvı kromatografisi, orta basınçlı sıvı kromatografisi) uygulanması ile yapılan izolasyon çalışmaları sonucunda, Phlomis samia'dan 1 iridoit glukoziti (şanzizit metil ester; PHSA-10), 3 feniletanoit glikoziti (martinozit; PHSA, 4"- O-asetil martinozit; PHSA-4, samiozit; PHSA-1), 1 fenol glukoziti (2,6- dimetoksi-4-hidroksifenol-1-0-p-D-glukopiranozit; PHSA-9), 1 megastigman glukoziti (filomurozit =3-hidroksi-5,6-epoksi-(3-iyonol-9-0-f3-D-glukopiranozit; PHSA-1 1), 1 nükleotit glikoziti (üridin; PHSA-8) ve 1 basit şeker (1-metil-p-D- glukopiranozit; PHSA-2); P. monocephala' 'dan 2 iridoit glukoziti (lamiit; PHMC-6, ipolamiit; PHMC-1), 3 feniletanoit glikoziti (verbaskozit = akteozit; PHMC-5, forsitozit B; PHMC-2, alissonozit; PHMC-4), ve 1 lignan glukoziti (siringarezinol-4'-0-f3-D-glukopiranozit; PHMC-3); P. carica'dan 1 feniletanoit glikoziti (verbaskozit = akteozit; PHCA-3), 3 fenilpropanoit (monomerik) glukoziti (siringin; PHCA-6a, dihidrosiringin; PHCA-6b, koniferin; PHCA-9), 1VI fenol glukoziti (2,6-dimetoksi-4-hidroksifenol-1-0-p-D-glukopiranozit; PHCA- 4), 1 asetofenon glukoziti (pisein; PHCA-5), 2 monoterpen glukoziti (betulalbuzit A; PHCA-1, 8-hidroksi-linaloil-3-0-(3-D-glukopiranozit; PHCA- 10) ve 1 basit şeker (1-metil-p-D-glukopiranozit; PHCA-7) elde edilmiştir. Elde edilen bileşiklerin yapıları spektroskopik yöntemler (İR, UV, 1H- NMR, 13C-NMR, 2D-NMR, Kütle spektr.) kullanılarak aydınlatılmıştır. Bitki örneklerinden hazırlanan su ve n-BuOH ekstreleri ile elde edilen bileşiklerin serbest radikal süpürücü etkileri 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) radikali kullanılarak, İTK sisteminde araştırılmıştır. Her iki ekstre ile feniletanoit glikozitleri (PHSA-1, PHSA-4, PHSA-5, PHMC-2/PHCA-3, PHMC- 4, PHMC-5) kuvvetli serbest radikal süpürücü aktivite gösterirlerken, lignan glukoziti (PHMC-3), fenilpropanoit (monomerik) glukozitleri (PHCA-6 a+b, PHCA-9) ile fenol glukoziti (PHCA-4)'nin oldukça zayıf bir aktivite gösterdikleri görülmüştür. Bitkiler, taşıdıkları bileşikler yönünden birbirleri ile karşılaştırılarak kemotaksonomik yönden de kısa bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT Yalçın, F.N., Pharmacognostical Researches on Some Phlomis species, Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Pharmacognosy Program, Ph.D. Thesis, Ankara, 2002 The genus Phlomis is represented by 34 species in Turkish flora. The genus is classified into three groups (Group A, Group B and Group C) In this study, three Phlomis species, each belongs to a different group have been searched from the point of view of their chemical constituents by means of phytochemical investigations on their overground parts. The air dried and powdered overground parts of the plants were first extracted with methanol. After evaporation of the obtained MeOH extract under vacuum and low temperature, the crude extract was dissolved in water and extracted with n-hexane, chloroform and n-BuOH, succesively. The same extraction method has been applied for three species. By means of a serial chromatographic studies (open column chromatography, vacuum-liquid chromatography and middle-pressure liquid chromatography) on the n-BuOH extracts, an iridoid glucoside (shanzhiside methylester; PHSA-10), 3 phenylethanoid glycosides (martynoside; PHSA-5, 4"-0-acetyl martynoside; PHSA-4, samioside; PHSA-1), 1 phenolic glucoside (2,6-dimethoxy-4- hydroxyphenol-1-O-p-D-glucopyranoside; PHSA-9), 1 megastigmane glucoside (phlomuroside= 3-hydroxy-5,6-epoxy-p-ionol~9-0-p-D- glucopyranoside; PHSA-1 1), 1 nucleotide glycoside (uridine PHSA-8), and 1 sugar (1-methyl-p-D-glucopyranoside PHSA-2) from Phlomis samia; 2 iridoid glucosides (lamiide; PHMC-6, ipolamiide; PHMC-1), 3 phenylethanoid glycosides (verbascoside = acteoside; PHMC-5, forsythoside B; PHMC-2, alyssonoside; PHMC-4), and 1 lignan glucoside (syringaresinol-4'-0-p-D- glucopyranoside; PHMC-3) from P. monocephala, and 1 phenylethanoid glycoside (verbascoside, = acteoside; PHCA-3), 3 phenylpropanoid (monomeric) glucosides (syringin; PHCA-6a, dihydrosyringin; PHCA-6b,vııı coniferin; PHCA-9), 1 phenolic glucoside (2,6-dimethoxy-4~hydroxyphenol-1- O-p-D-glucopyranoside; PHCA-4), 1 acetophenone glucoside (picein; PHCA- 5), 2 monorepenoid glucosides (betulalbuside A; PHCA-1, 1-hydroxylinaloyl- 6-O-p-D-glucopyranoside; PHCA-1 0), and 1 sugar (1-methyl-p-D- glucopyranoside; PHCA-7) from P. carica were isolated. The structures of the isolated compounds were elucidated by means of spectroscopic (IR, UV, 1H-NMR, 13C-NMR, 2D-NMR and Mass spectr.) evidence. Radical scavenging activity of the water and n-BuOH extracts prepared from the plant specimens and the compounds isolated were tested towards the 2,2,-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical in TLC system. Both extracts as well as the phenylethanoid glycosides (PHSA-1, PHSA-4, PHSA-5, PHMC-2/PHCA-3, PHMC-4, PHMC-5) demonstrated a strong scavenging activity while phenolic glucosides (PHCA-4/PHSA-9, HCA-6a/b, PHCA-9) possessed a weak activity. A brief chemotaxonomical discussion by means of a comparison of the title plants from the point of view of their chemical constituents was also given.