Taxus baccata L. (Porsuk) bitkisinin in situ uterus preparatlarına etkisi
The Effect of Taxus baccata L. (English yew) on in situ uterine preparations
- Tez No: 118021
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN TEKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Oksitosik aktivite, Taxus baccata L, în situ uterus kontraksiyonları, Sıçan, Oxytocic activity, Taxus baccata L, In situ uterine contractions, Rat
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Taxus baccata L.(porsuk) Bitkisinin İn-situ Uterus Pre par atlarına Etkisi Çalışmada Taxus baccata L. (porsuk) bitkisinin oksitosik aktivitesini değerlendirmek için bitkiden elde edilen distilanın in situ sıçan uterus preparatlarındaki etkisi araştırıldı. Bir çalışmada distilanın izole sıçan ve tavşan uterusu ile sıçan duodenum ve tavşan jejunumunda kasılma cevabı oluşturduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada taze olarak -20 C° de saklanan yapraklardan su buharı distilasyonu tekniği ile uçucu yağ ve uçucu bileşenleri içermesi beklenilen distila elde edildi. Uçucu aminlerin distilaya geçişi ise ortamın asitlendirilmesi suretiyle engellendi. Deneylerde 200-250 gram ağırlığındaki toplam 35 adet gebe olmayan, dişi Sprague Dawley sıçanlarda distilanın in situ şartlardaki uterus (n=21) ve direkt yöntemle ölçülen kan basıncı üzerine olan etkisi (n=14) araştırıldı. İ.v. infüzyon suretiyle 30 dakika boyunca 4 ml/saat hızında uygulanan distila in situ uterus preparatlarında kasılmaların frekansı, amplitüdü ve eğri altı alanı açısından kontrole göre anlamlı değişiklik oluşturmadı (p0.05). î.v. infüzyon suretiyle uygulanan distilanın kan basıncı ve kalp atım hızına olan etkisi 5 dakika aralıklarla 30 dakika boyunca alman ölçümlerle değerlendirildi. Distila uygulanması diastolik basınç, sistolik basınç ve kalp atım hızı üzerinde de anlamlı bir değişiklik oluşturmadı (p>0.05). Uterusta anlamlı bir etki saptanamayışı su buharı distilasyonu tekniğiyle bitkiden elde edilen distiladaki uçucu yağın miktar olarak yetersiz düzeylerde olabileceğini düşündürdü.
Özet (Çeviri)
The Effect of Taxus baccata L. (English Yew) On In situ Uterine Preparations In this study for evaluating the oxytocic activity of Taxus baccata L., the effect of distillate that obtained from Taxus baccata L. was investigated on rat in situ uterine preparations. In a previous study it was shown that distillate had a contracting effect on isolated rat and rabbit uterine and also rat duodenum and rabbit jejunum preparations. Distillate was obtained from fresh clippings of plant that was preserved at -20° C by the water vapour distillation technique which was expected to carry volatile oil and other volatile subjects with water vapour. Carrying of volatile amines by water vapour was prevented by making the medium acidic. Experiments was performed on 35 200-250 gr weight, non pregnant female Sprague Dawley rats for investigating the effect of distillate on in situ uterine preparations (n=21) and on blood pressure (n=14) which was recorded by direct method. The 4 ml/hour i.v. infusion of distillate for 30 minutes was'nt made any significant change on in situ uterine contraction frequency, amplitude and area under curve (p>0.05). The effect of 10 mÜ/minute oxytocin infusion on in situ uterine contraction frequency, amplitude and area under curve was'nt change by the infusion of distillate 4 ml/hour from different veins at the same time (p>0.05). The effect of i.v. infusion of distillate on blood pressure and heart rate was evaluated by the recording 5 minute intervals for 30 minutes. Administration of distillate also did not make any statistically significant change on diastolic pressure, sistolic pressure and i heart rate (p>0.05). It was thought that the reason for not obtaining any activity on uterine by the i.v. infusion of distillate was reasoning from the insufficient amount of volatile oil in distillate.