3-Naftilpirazolin türevleri üzerinde çalışmalar
Studies on 3-napthylpyrazoline derivatives
- Tez No: 118062
- Danışmanlar: PROF.DR. A. ALTAN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Propenon, pirazolin, tiyokarbamoil bileşikleri, antidepresan etki, Propenon, pyrazoline, thiocarbamoyl compounds, antidepressant activity
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
iii ÖZET Bu çalışmada, asenaftonun uygun aldehitle reaksiyonuyla l-(2-naftil)-3- fenil/(2-furil)-2-propen-l-on şalkon türevi iki bileşiğin sentezi yapılmıştır. Uygun şalkon türevlerinin sırasıyla fenilhidrazin, tiyosemikarbazit ve hidrazin hidratı takiben sübstitüe izotiyosiyanatlarla reaksiyonu sonucu 1-fenil-, 1-tiyokarbamoil- ve 1-N-sübstitüe tiyokarbarnoil-3-(2-naftil)-5-fenil/(2-furil)-2-pirazolin türevi on bileşiğin sentezi yapılmıştır. Uygun tiyosemikarbazit türevlerinin fenaçil bromürle reaksiyonuyla l-(4'-femltiyazol-2'-il)-2-pirazolin türevi iki bileşiğin sentezi yapılmıştır. Antidepresan aktivite göstermesini beklediğimiz bu 2-pirazolin bileşiklerinden onbiri yenidir. Bileşiklerin bazı fiziksel özellikleri, ince tabaka kromatografisinde Rf değerleri ve UV absorpsiyonlan tespit edilmiştir. Bileşiklerin yapılan İR, 'H-NMR, Kütle spektrumları ve eleman analizleri ile kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT In this study, two l-(2-naphthyl)-3-phenyl/(2-furyl)-2-propene-l-one chalcone derivatives have been synthesized by the reaction of acetonaphthone with appropriate aldehyde. Ten 1 -phenyl-, 1-thiocarbamoyl- and 1-N-substituted thiocarbamoyl-3-(2-naphthyl)-5-phenyl/(2-ruryl)-2-pyrazoline derivatives have been synthesized by the reaction of appropriate chalcone derivatives with phenylhydrazine, thiosemicarbazide and hydrazine hydrate followed by substituted isothiocyanates respectively. Two l-(4'-phenylthiazol-2'-yl)-2-pyrazoline derivatives have been synthesized by the reaction of appropriate thiosemicarbazide derivatives with phenylacyl bromide. 11 of these 2-pyrazoline compounds which are expected to have antidepressant activity were new. Some physical properties, Rf values on thin-layer chromatography and UV absorptions of the compounds have been determined. The structures of the compounds have been proved by IR, analyses. H-NMR, MASS spectra and elemental