Bazı yeni 2-asetilnaftalen türevleri üzerinde çalışmalar
Studies on some new 2-acetylnaphthalane derivatives
- Tez No: 118063
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FÜGEN ÖZKANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Antikonvülsan, dioksolan, 2-asetilnaftaIen, Anticonvulsant, dioxolane, 2-acetylnapthalene
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Güney, A., Bazı yeni 2-asetilnaftalen türevleri üzerinde çalışmalar, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Kimya Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2002. Bu çalışmada, dioksolan yapısında bazı yeni 2- asetilnaftalen türevi dokuz tanesi yeni on adet bileşiğin sentezi yapılarak antikonvülsan etkileri incelenmiştir. Dioksolan türevleri, asetilnaftalen türevi etanon bileşiklerinin uygun glikol ve p-toluen sülfonik asitle reaksiyonu ile elde edilmiştir. Sentezi yapılan bileşiklerin yapıları, erime dereceleri ve yüzde verimleri aşağıda tablo halinde verilmiştir.VIviiı Sentezlenen bileşiklerin fiziksel özellikleri, ince tabaka kromatografisinde Rf değerleri ve UV absorbsiyon özellikleri saptanmıştır. Bileşiklerin yapıları İR, 1H-NMR ve elemental analiz verileriyle kanıtlanmıştır. Bileşiklerin antikonvülsan aktivitelerinin tayininde Maksimal Elektroşok Nöbet (MES) testi, subkütan Metrazol (ScMet) testi ve nörolojik bozukluk için rotorod toksisite testi uygulanmıştır. Yapılan akthite çalışmaları sonunda Bileşik 6 nörotoksisite göstermiştir. 1, 4, 5, 7-9 nolu bileşiklerin MES testinde aktif olduğu gözlenmiştir. Bileşiklerden 7-10'un ise ScMet testinde koruyucu olduğu saptanmıştır. Bileşik 2 ve 3 her iki teste karşı da akthite göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
vuı ABSTRACT Güney, A., Studies on some new 2-acetylnaphthalene derivatives, Hacettepe University Health Sciences Institute MS Thesis in Pharmaceutical Chemistry, Ankara, 2002. In this study, nine 2-acetylnapthalene derivatives having dioxolane structure have been synthesized and screened for their anticonvulsant activities. Dioxolane derivatives were prepared by the reaction with appropriate ethanone, glycol and p-toluensulphonic acid. The structures, melting points and percentages of the yields of the synthesized compounds are given in the following table. xc YöKsaö?ftfM umauIXThe physical properties of the synthesized compounds, Rf values on thin layer chromatography and UV absorption properties of the synthesized compounds have been determined. The structures of the compounds have been elucidated by IR/H-NMR and elemental analysis. Anticonvulsant activities of the compounds were determined by Maximal Electroshock Seizure (MES) test, Subcutaneous Metrazol (ScMet.) test and rotorod toxicity test for neurological deficits. According to the activity studies Compound 6 was found neurotoxic, Compound 1, 4, 5, 7-9 were found protective against MES and 7-10 were found protective against ScMet Compound 2 and 3 were found inactive.