Bazı 1-tiyokarbamoil-2-pirazolin türevleri üzerinde çalışmalar
Studies on some 1-thiocarbamoyl-2-pyrazoline derivatives
- Tez No: 164595
- Danışmanlar: PROF.DR. ERHAN PALASKA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: 2-Pirazolin, l-tiyokarbamoil-2-pirazolin, monoamin oksidaz inhibitör, antidepresan, anksiyolitik, 2-Pyrazoline, l-thiocarbamoyl-2-pyrazoline, monoamine oxidase inhibitor, antidepressant, anxiolytic
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZET Şahin, G. Bazı l-Tiyokarbamil-2-pirazolin Türevleri Üzerinde Çalışmalar. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Kimya Programı Doktora Tezi. Ankara 2005. Bu çalışmada, 1-tiyokarbamoil- ve 1-N- sübstitüetiyokarbamoil-3-(4-fluorofenil)-5-aril-2-pirazolin yapısına sahip otuzbeş yeni bileşiğin sentezi yapılarak bu bileşiklerin monoamin oksidaz enzim (MAO) inhibisyonları, antidepresan ve anksiyolitik aktiviteleri incelenmiştir. 4'- Fluoroasetofenon ve uygun aromatik aldehitlerin alkali ortamdaki reaksiyonundan kazanılan şalkon (l-(4-fluorofenil)-3-aril-2-propenon) yapısındaki bileşiklerin, bazik ortamda tiyosemikarbazit ile reaksiyona sokulmasıyla l-tiyokarbamoil-3-(4- fluorofenil)-5-aril-2-pirazolin türevleri (Bileşik 1-7), hidrazin hidrat ile muamelesini takiben uygun izotiyosiyanatlar ile reaksiyonu sonucu ise 1-N-sübstitüe tiyokarbamoil-3-(4-fluorofenil)-5-aril-2-pirazolin türevleri (Bileşik 8-35) elde edilmiştir. Sentezi yapılan bileşiklerin fiziksel özellikleri, ince tabaka kromatografısindeki özellikleri saptanmış, yapıları UV, İR, ^-NMR, 13C-NMR, kütle spektroskopisi ve elementel analizleri ile kanıtlanmıştır. Bileşik 9 ve 19'un X-ışınları analizi ile kristal yapısı aydınlatılmıştır. Çalışma kapsamındaki bileşiklerin MAO enzim inhibe edici aktiviteleri ve enzim selektiviteleri incelenmiş, aktiviteleri dikkate değer kabul edilen 1-tiyokarbamoil- ve l-N-sübstitüetiyokarbamoil-3-(4-fluorofenil)- 5-(4-klorofenil)- ve -5-(4-bromofenil)-2-pirazolin yapısında dokuz bileşik (Bileşik 2, 3, 9, 10, 16, 17, 23, 24, 30) selektif MAO-A inhibitörü aktivite, 1-tiyokarbamoil- ve 1- N-sübstitüetiyokarbamoil-3-(4-fluorofenil)-5-(2-naftil)-2-pirazolin yapısında beş bileşik (Bileşik 7, 14, 21, 28, 35) ise selektif MAO-B inhibitörü aktivite göstermiştir. Bileşiklerin antidepresan aktiviteleri Porsolt davranış umutsuzluğu, anksiyolitik aktiviteleri yükseltilmiş artı labirent testi ile incelenmiş, l-N-alliltiyokarbamoil-3-(4- fluorofenil)-5-(4-klorofenil)-2-pirazolinin (Bileşik 23) antidepresan, 1-N- metiltiyokarbamoil-3-(4-fluorofenil)-5-(4-klorofenil)-2-pirazolin (Bileşik 9) ve 1-N- etiltiyokarbamoil-3-(4-fluorofenil)-5-(4-bromofenil)-2-pirazolinin (Bileşik 1 7) anksiyolitik aktiviteye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Şahin, G. Studies on Some l-Thiocarbamoyl-2-pyrazoline Derivatives. Hacettepe University Institute of Health Sciences,PhD Thesis in Pharmaceutical Chemistry. Ankara 2005. In this study, thirty five compounds having 1-thiocarbamoyl- and 1-N- substitutedthiocarbamoyl-3-(4-fluorophenyl)-5-aryl-2-pyrazoliiie structure have been synthesized and evaluated for their monoamine oxidase (MAO) inhibitory, antidepressant and anxiolytic activities. Chalcone derivatives (l-(4-fluorophenyl)-3- aryl-2-propenone) have been synthesized by the reaction with 4'-fluoroacetophenone and appropriate benzaldehydes in alkaline media. l-Thiocarbamoyl-3-(4- fluorophenyl)-5-aryl-2-pyrazolines (Comp. 1-7) have been prepared by the reaction of chalcone derivatives with thiosemicarbazide and l-N-substitutedthiocarbamoyl-3-(4- fluorophenyl)-5-aryl-2-pyrazolines (Comp. 8-35) have been synthesized by the reaction of l-(4-fluorophenyl)-3-aryl-2-propenones with hydrazine hydrate followed by appropriate isothiocyanates. The physical and TLC properties of the compounds have been determined; their structures have been proved by UV, IR, ^-NMR, 13C- NMR, Mass spectra and microanalyses. Crystallographic properties of the Compounds 9 and 19 were elucidated by X-Ray analysis. All synthesized compounds have been screened for their MAO inhibitory and selectivity properties. Noticeably active nine compounds which having 1-thiocarbamoyl- and l-N-substitutedthiocarbamoyl-3-(4- fluorophenyl)-5-(4-chlorophenyl)- and 5-(bromophenyl)-2-pyrazoline structure (Comp. 2, 3, 9, 10, 16, 17, 23, 24, 30) showed MAO-A inhibitory, five compounds which having 1-thiocarbamoyl- and l-N-substitutedthiocarbamoyl-3-(4-fluorophenyl)- 5-(2-naphthyl)-2-pyrazoline structure (Comp. 7, 14, 21, 28, 35) showed MAO-B inhibitory properties. Antidepressant and anxiolytic activities of some of the synthesized compounds were investigated by using Porsolt's forced swimming test (behavioral despair test) and Evaluated Plus-maze test, l-N-allylthiocarbamoyl-3-(4- fluorophenyl)-5-(4-clorophenyl)-2-pyrazoline (Compound 23) has antidepressant, 1- N-memylthiocarbamoyl-3-(4-fluorophenyl)-5-(4-chlorophenyl)-2-pyrazoline (Comp. 9) and 1 -N-ethylthiocarbamoyl-3-(4-fluorophenyl)-5-(4-bromophenyl)-2-pyrazoline (Compound 17) have anxiolytic activities.