Solunum yetmezliği olan hastalarda noninvaziv mekanik ventilasyon ile göğüs fizyoterapisinin etkinliğinin karşılaştırılması
A Comparison of the effects of noninvasive mechanical ventilation and chest physiotherapy with noninvasive mechanical ventilation in patients with respiratory failure
- Tez No: 118064
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜLYA ARIKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Akut solunum yetmezliği, noninvaziv mekanik ventilasyon, göğüs fizyoterapisi, Acute respiratory failure, noninvasive mechanical ventilation, chest physiotherapy
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET İnal İnce, D., Solunum yetmezliği olan hastalarda noninvaziv mekanik ventilasyon ve noninvaziv mekanik ventilasyon ile göğüs fizyoterapisinin etkinliğinin karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı Doktora Tezi, Ankara, 2002. Akut hiperkapnik solunum yetmezliği nedeni ile noninvaziv mekanik ventilasyon (NİMV) uygulanan hastalarda göğüs fizyoterapisinin etkinliğini araştıran çalışmalar sınırlıdır. Bu nedenle bu çalışmada, akut hiperkapnik solunum yetmezliği nedeni ile NİMV uygulanan hastalarda, göğüs fizyoterapisinin etkinliğinin ileriye dönük, randomize ve kontrollü olarak araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya 32 hasta alınmıştır. 16 hastaya göğüs fizyoterapisi ve NİMV (Deney grubu), 16 hastaya ise, sadece NİMV (Kontrol grubu) uygulanmıştır. Göğüs fizyoterapisi aktif solunum teknikleri döngüsü kullanılarak uygulanmıştır. Olgular yoğun bakımda kaldıkları süre boyunca izlenmişlerdir. Akut Fizyoloji ve Kronik Sağlık Değerlendirmesi II (APACHE II), arteryel kan gazları, NİMV süresi ve yoğun bakımda kalış süresi değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda, deney grubunda Akut Fizyolojik Puanlama, arteryel pH, arteryel karbondioksit parsiyel basıncı (PaC02), bikarbonat düzeyi ve solunan havadaki oksijen konsantrasyonunda (Fi02) istatistiksel olarak anlamlı düzelme olduğu saptanmıştır (p0.05). istatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte, deney grubunda PaC02'nin daha stabil bir azalma gösterdiği, 20 saat daha az mekanik ventilasyon uygulanması gerektiği ve hastaların 1.28 gün daha erken taburcu oldukları belirlenmiştir. Sonuç olarak, akut hiperkapnik solunum yetmezliği nedeni ile NİMV uygulanan hastalarda, göğüs fizyoterapisinin tedavi sürecine olumlu katkılarda bulunabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT İnal İnce, D., A comparison of the effects of noninvasive mechanical ventilation and chest physiotherapy with noninvasive mechanical ventilation in patients with respiratory failure, Hacettepe University, Health Sciences Institute PhD Thesis in Physical Therapy and Rehabilitation, Ankara, 2002. There are few studies investigating the effects of chest physiotherapy in patients with acute hypercapnic respiratory failure undergoing noninvasive mechanical ventilation (NIMV). Therefore, the purpose of this prospective, randomized controlled study was to investigate the effects of chest physiotherapy in patients undergoing NIMV due to acute hypercapnic respiratory failure. Thirty-two patients participated in this study. Sixteen patients (Experimental Group) received chest physiotherapy and NIMV, and 16 patients (Control Group) received NIMV alone. Chest physiotherapy was applied by using the active cycle of breathing techniques. Patients were followed during the stay in the intensive care unit. Acute Physiology and Chronic Health Evaluation II (APACHE II), arterial blood gases, duration of NIMV and length of stay in the intensive care unit were evaluated. The results showed that there were significant improvements in Acute Physiological Score, arterial pH, arterial carbondioxide partial pressure (PaCG-2), biocarbonate level and fractional component of the oxygen in the inspired air (FİO2) in the experimental group (p2, and Fi02 were found in the control group (p0.05). Although there was no statistically significant difference, decrease in PaCC"2 was more stable, and duration of the mechanical ventilation was 20 hours shorter, and length of stay in the intensive care unit was 1.28 days shorter in the experimental group than those of the control group. In conclusion, chest physiotherapy may have positive effects in the treatment of the patients with acute hypercapnic respiratory failure undergoing NIMV.