Çankırı İli'nde kullanılan halk ilaçları
Folk medicine used in Çankırı provinces
- Tez No: 118065
- Danışmanlar: PROF.DR. NURTEN EZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Çankırı, Halk İlaçlan
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1411
Özet
ÖZET Avcı, K., Çankırı İli'nde Kullanılan Halk İlaçlan, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Botanik Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2002. Çankırı İli'nde çoğu bitkisel olmak üzere halk ilacı olarak kullanılan biyolojik kaynaklar araştırılmıştır. Halk ilacı olarak kullanılan bitki türleri tayin edilerek, mahalli isimleri, kullanılışları, kullanılan kısımları, kullanılış şekilleri tespit edilmiştir. Bu bulgular daha önce ülkemizde yapılmış benzer araştırma sonuçlarıyla karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Araştırmamızın sonucunda Çankırı İli'nde 57 bitkisel, 6 hayvansal ve 8 inorganik kaynaktan değişik amaçlarla ve değişik şekillerde halk ilacı olarak yararlanıldığı tespit edilmiştir. Tespit edilen bitkisel halk ilaçlan en çok solunum ve sindirim sistemi hastalıklarında kullanılmaktadır. Kullanılışların %68'i dahilen %32'si haricendir. En çok kullanılan hazırlama yöntemi dekoksiyondur. Bitkilerin yaprak, çiçek ve herbaları en sık kullanılan kısımlarıdır. 22 türe ait 29 yeni mahalli isim tespit edilmiştir. 25 bitkiye ait 46 kullanılış, Türkiye'de ilk defe kaydedilmiştir. Ayrıca, Anthemis coelopada Boiss., Brassica elongata Ehrh., Crataegus szovitsii Pojark, Echium angustifolium Miller, Liman aronium Boiss.&Orph., Ranunculus constantinopolilanus (DC.) d'Urv., Verbascum cheiranthifoliıım Boiss. var. asperulum ve Verbascum georgicum Bentham türlerinin ülkemizde halk ilacı olarak kullanılışları ilk olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Avcı, K; Folk Medicines Used Id Çankırı Provinces, Hacettepe University Health Sciences Institute, Pharmaceutical Botany Program, Master of Science Thesis, Ankara, 2002. The biological sources, mainly of plant origin, used as folk medicines in Çankırı provinces were investigated. The plant specks used as folk medicine were identified and their local names, traditional usages, parts used and methods of preparation were established. These data were evaluated by comparing with the results of the previous studies. Our investigation, indicated that 57 plant sources, 6 animal sources and 8 inorganic sources were used as folk medicines for different purposes with different methods. Two main usages of the reported folk medicines are gastro intestinal ailments and respiratory system affections. The %68 of the usages are internal and %32 are external. The mostly used preparation method is the decoction. The leaves, flowers, and the aerial parts are the most frequently used parts of the plants. 29 new local names of 22 species were found out. 46 new usages of 25 plants were recorded for the first time in Turkey. Furthermore, the plants, Anthemis coeiopada Boiss., Brassica elongata Ehrk, Crataegus szovitsii Pojark, Echium angustifolium Miller, Liman aronium Boiss.&Orph., Ranunculus constantinopolitanus (DC.) d'Urv., Verbascum cheiranthifolium Boiss. var. asperulum ve Verbascum georgicum Bentham, were recorded for the first time as Turkish folk medicine. Keywords : Çankırı, folk medicines