Kayseri ili seçilmiş kentsel sağlık ocağı bölgesindeki yetişkin kadınların meme kanseri konusundaki düşünce ve davranışları
Behaviours and thoughts of adult women about breast cancer in Kayseri urban area health centre
- Tez No: 118102
- Danışmanlar: PROF.DR. FEVZİYE ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Onkoloji, Public Health, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, kendi kendine meme muayenesi, mamografî, yetişkin kadınlar, Breast cancer, breast self examination, mammography, adult women
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 564
Özet
ÖZET Kayseri İli Seçilmiş Kentsel Sağlık Ocağı Bölgesindeki Yetişkin Kadınların Meme Kanseri Konusundaki Düşünce ve Davranışları Bu araştırmada Kayseri İli kentsel bölge sağlık ocağında yapılmıştır. Çalışmanın temel amacı; yetişkin kadınların meme kanseri ile ilgili düşüncelerini, erken tanıya yönelik davranışlarını ve bu konudaki eğitim ihtiyaçlarını belirlemektir. Araştırma kapsamına alınan kadınların yaş ortalaması 33.28±9.39'dur. Kadınların %41.4'ilk okul, %27.2'si lise, %14.6'sı üniversite mezunudur. Kadınların %86.2'si evli, %78.8'i ev hanımıdır. Kadınların %79.4'ü sağlıkla ilgili gelişmeleri radyo-televizyondan, %35.0'i gazete- dergiden, %32.0'si sağlık personelinden edindiklerini belirtmişlerdir. Kadınların %18.0'i KKMM (kendi kendine meme muayenesi)'ni doğru olarak bilmiş, %56.6'sı yetersiz olarak bilmiş, %25.4'ü ise bilememiştir. KKMM'ni bilme durumu; ileri yaş grubunda, eğitim düzeyi yüksek olanlarda, çalışan kadınlarda ve ailede meme problemi olanlarda anlamlı olarak yüksektir. Kadınların %28.2'si KKMM'ni düzenli olarak, %29.8'i ise ara sıra yapmaktadır. KKMM'ni yapma durumu ileri yaş grubunda, evlilerde ve ailesinde meme problemi olanlarda anlamlı olarak artmaktadır. Eğitim durumu KKMM'ni yapmayı etkilememiştir. Kadınların %19.0'u klinik meme muayenesi için doktora gitmiştir. İleri yaşta olma ve ailesinde meme problemi olma, klinik meme muayenesi yaptırma durumunu anlamlı olarak artırmaktadır. Medeni durum klinik meme muayenesi yaptırmayı etkilememiştir. Kadınların %54.4'ü mamografinin ne olduğunu bilmektedirler. Kadınların %11.1'i daha önce mamografî çektirdiklerini belirtmişlerdir. Mamografiyi çektirme oranı ileri yaş grubu kadınlarda, çalışan kadınlarda ve ailesinde meme problemi olanlarda anlamlı olarak yüksektir. Eğitim durumu mamografiyi çektirme durumunu etkilememiştir. Sonuçta; kadınların meme kanserinin erken tanı yöntemleri ile ilgili bilgileri düşük bulunmuştur. Klinik meme muayenesi için doktora gitme oram ve mamografî çektirme oram düşüktür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Behaviours and Thoughts of Adult Women About Breast Cancer in Kayseri Urban Area Health Centre This study was carried out in the urban health care centre of Kayseri. The aim of this study is to define the thoughts of women about breast cancer, behaviours towards the early diagnosis and the needs of education. The mean age of the women in this study is33.28±9.39. Of the women 41.4% of them is graduated from elementary school, 27.2% from high school and 14.6% from university. 86.2% of the women is marriad and 78.8% is housewife. Of the research group 79.4% of them reports that they get the news about medical developments from radio and television, 35.0% from newspapers and magazines and 32.0% from medical staff. Of the womenl8.0 % of them knows breast self examination (BSE) exactly, 56.6% knows fairly and 25.4 % of the women knows nothing about self examination. The older age of the women, better educated women, employment women and women who have a breast cancer in family history know more about the self examination than the others. 28.2% of the women performs the breast self examination regulary and 29.8% of the women performs it once in a while. The older age of the women, married women and the women who have a breast problems in family history perform breast self examination more than the others. The level of education does not effect the level of performing BSE. 19.0% of the women has visited her doctors for clinical breast examination. Age of the women and the women who have a breast problems in family history visit their doctors more than the others. Marital status does not effect the visits. 54.4% of the women knows what mamography means. 11.1% of the women reports that they had mammography for breast problems. The number of the women who had their mammographies raises with the age and with the age and with the number of the women who has a relatives with breast problems. Level of education does not effect having mammographies. As a conclusion, it is found that the knowledge about early diagnosis of breast cancer is low in the researche group. İt is also found that the rate of visiting the doctors for clinical examination and mammography is low.