Civciv embriyosunda fenitoinin nöral tüp defekti üzerine etkisinin histopatolojik ve elektron mikroskopik incelenmesi
- Tez No: 118123
- Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN ACAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Fenitoin, erken civciv embriyosu, nöral tüp defekti. 38, Phenytoin early chick embryo, neural tube defect. 39
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
VII. ÖZET NTD oluşumunda çevresel faktörler, coğrafya, enfeksiyöz, kimyasal, toksik ve teratojenik ajanlar etkiki olabilir. Buna yönelik bir çok araştırma yapılmıştır. DFH gerek epilepsi gerekse epilepsi proflaksisinde sık kullanılan bir antiepileptik ilaçtır. Gerek NTD gerekse DFH'nin nöroşirurjideki yerini dikkate alarak bu konuyla ilgili bir çalışma yapmayı düşündük. Çalışmamızda 40 adet Hubbard Broil cinsi yumurta ebmriyosu kullanıldı. 37°C'deki etüvde stage 8 embriyolar elde edilerek 2 gruba ayrıldı: 1. grup embriyolar kontrol grubu olarak kabul edilerek invitro ortama aktarıldı ve 18 saat invitro kültürde takip edildi. 2. gruptaki embriyolara invitro kültüre alındıktan sonra ortama 500ug fenitoin eklendi ve 18 saat invitro kültürde takip edildi. Elde edilen embriyolar direkt ışık mikroskobunda, alınan histopatolojik kesitler ışık mikroskobunda ve hazırlanan preparatlar elektron mikroskop altında incelemeye alındı. Sonuç olarak fenitoinin belirgin derecede NTD oluşmasında etken olduğu tespit edildi (p=0.001).
Özet (Çeviri)
VIII. SUMMARY Abstract This study reveals the effects of DFH on the development of neural tube defects in the chick based on light microscopy, electron microscopy and histopathologic^ study. Fourty fertile Hubbard Broil eggs were divided into two equal groups. Group 1 embryos (n:20) at Stage 8 (the four-somite stage) of development were explanted and grown for 18 hours in nutrient medium (thin albumin). Group 2 embryos (n:20) at Stage 8 (four-somite stage) of development were explanted and grown for 18 hours in nutrient medium containing 500ng/ml phenytoin. The results of this study suggest that phenytoin causes neural tube defects.