Talus ile calcaneus arasındaki eklem yüzlerinin incelenmesi
The Examination of joint facets between tali and calcanei
  1. Tez No: 118254
  2. Yazar: HANDAN ALTINKAYA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERDOĞAN UNUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: human, talus, calcaneus, facies articularis, human, talus, calcaneus, joint facets
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Talus ile calcaneus arasındaki eklem yüzlerinin incelenmesi Bu çalışmada, talus ile calcaneus arasında oluşan ekleme katılan eklem yüzlerinde görülen farklılıklar incelenmiştir. Bu amaçla, 134 adet (61 talus ve 73 calcaneus) kuru kemik ve 54 adet (27 talus ve 27 calcaneus) taze (kadavradan elde edilen) kemik üzerinde çalışılmıştır. İncelenen kemikler üzerinde eklem yüzlerinin sayısı ve şekli dikkate alınarak sınıflandırma yapıldı. Kuru kemiklerde, talus ve calcaneus'a ait eklem yüzleri ayrı ayrı değerlendirilip sınıflandırılırken, cinsiyeti belirli taze kemiklere ait eklem yüzlerinin sınıflandırılmas ın da ise aynı ayağa ait talus ve calcaneus çifti birlikte değerlendirilmiştir. Bulgular kuru kemik ve taze kemikler olarak iki grup halinde sunuldu. Kuru kemiklere ait sınıflandırmada 61 adet talus'a ait eklem yüzleri 5 ana tip altında toplanmıştır. Bu 5 tipten, tip I: 25, tip II: 22, tip III: 6, tip IV: 4 ve tip V: 2 talus'tan oluşurken, 73 adet calcaneus'a ait eklem yüzleri ise 4 ana tip altında toplanmış olup, tip I; 46, tip II; 26 ve tip III; 1. calcaneus'tan oluşmaktaydı. Taze kemiklere ait sınıflandırmada, 3 ana tip mevcuttu. Değerlendirmede aynı ayağa ait talus ve calcaneus çifti birlikte kullanılmıştır. Buna göre Tip I: 17 çift (12 erkek ve 5 kadın), Tip II: 6 çift (2 erkek ve 4 kadın), Tip III: 4 çift (1 erkek ve 3 kadın) kemikte görüldü. Elde edilen sonuçlar literatür bilgileri ışığında tartışıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The examination of joint facets between tali and calcanei In this study, the joint facets which forms the articulation between talus and calcaneus has been examined. For this purpose, 134 (61 tali, 73 calcanei) dry and 54 (27 tali and 27 calcanei) fresh bones (from cadavers) have been studied. The classification performed according to the joint facets and formations of this articulation. While the joint facets of talus and calcaneus have been evaluated one by one in dry bones, the classification of talus and calcaneus pairs from fresh cadavers have been evaluated together. Findings of dry and fresh bones were presented in two groups. In the classification of dry bones, the joint facets of 6 1 talus have been grouped in 5 main types. Type I has 25, type II has 22, type III has 6, type IV has 4 and type V has 2 bones. In the classification of joint facets of 73 calcanei have been grouped in 4 main types. In these 4 types; 46 of type I, 26 of type II and 1 of type III have been observed. In the classification of fresh bones, 3 main types have been observed. Talus and calcaneus pairs of the same foot has been evaluated. According to this, 17 pairs (12 males and 5 females) of type I, 6 pairs (2 male and 4 female) of type II and 4 pairs ( 1 male and 3 female) of type III were observed.