Normal ve burnu tıkalı sıçanlarda gelişmekte olan Bulbus Olfaktoryus'ta pCREB protein immunoreaktivitesi
Temporal analyze of pCREB protein immunoreactivity at naris occluded and normal rats during development of olfactory bulb
- Tez No: 118275
- Danışmanlar: PROF.DR. ZİŞAN BULDAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Bulbus olfaktoryus.duyu yoksunluğu, pCREB protein, Olfactory bulb, sensory deprivation, pCREB protein
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
2. ÖZET NORMAL VE BURNU TIKALI SIÇANLARDA GELİŞMEKTE OLAN BULBUS OLFAKTORYUS'TA pCREB PROTEİN ÎMMÜNOREAKTİVİTESİ Dr.ÜLKER SÖNMEZ Rattus albinuslara postnatal 10'uncu günden (P10) önce tek taraflı burun deliği oklüzyonları uygulandığı zaman postnatal 30'uncu gün civarında iki bulbus olfaktoryus(BO) arasında hacimde %25 farklılık olması genel bir bulgudur. Oklüzyon tarafından oluşturulan duyusal deprivasyon olfaktor sinirlerin aksonlarında sinaptik deşarjı azaltarak BO aktivitesini azaltır. Deprivasyon ile BO'nun gelişiminde bu gibi derin etkilerin olması gelişimsel olayların durduğunu gösterir. Daha önce yapılan çalışmalar, yenidoğan rattus albinuslarda olfaktor duyu deprivasyonunun aynı taraf BO'da hücre ölümüne yol açtığını göstermiştir. Daha sonra yapılan çalışmalar hücre ölümünün genel olarak bulbusun glomerüler ve granüler tabakalarındaki hücrelerde apopitozise bağlı olduğunu göstermiştir. Dolayısıyla, gelişmenin durmasının normal gelişme için gerekli faktör veya faktörlerin yetersizliği sonucu olduğu düşünülmüştür.. CREB transkripsiyon faktörü, cAMP, Ca+2, büyüme faktörleri ve stres uyarıları tarafından aktive edilir. CREB protein fosforilasyonu deneysel olarak kapatılan burun deliği tarafındaki BO'da azalmış ve bunun sonucunda BO küçülmüş olabilir. Rattus albinuslara doğumdan sonraki 1'inci günde (P1) cerrahi koterizasyon araçları kullanarak tek taraflı burun deliği oklüzyonları oluşturuldu. 2'inci saat, 6'ıncı saat, 15'inci gün ve 30'uncu günde hücre kaybını belirlemek için Krezil Viole ve Hematoksilen Eozin boyaları kullanılarak BO değerlendirildi. Ayrıca immünhistokimyasal metod kullanılarak pCREB proteini araştırıldı. Bizim makroskobik ve histolojik bulgularımız literatür ile uyumlu idi. BO'da duyusal deprivasyon sonrasında pCREB proteinin immünohistokimyasal analizi sonucunda istatistiksel olarak anlamlı bir değişim gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
3.SUMMARY TEMPORAL ANALYZE OF pCREB PROTEIN IMMUNREACTIVITY AT NARIS OCCLUDED AND NORMAL RATS DURING DEVELOPMENT OF OLFACTORY BULB Dr.ÜLKER SÖNMEZ When unilateral naris occlusions are performed on rats before postnatal day 10 (P10), size differences of 25% are common between the two olfactory bulbs by P30. the sensory deprivation afforded by the occlusion provides of decreased activity in the olfactory bulb due to decreased synaptic discharge of entire olfactory nerve axons, the fact that there is such a profound effect on development of olfactory bulb with the deprivation suggests that developmentale events are interrupted. Previous studies have indicated that unilateral olfactory sensory deprivation in the neonate rat leads to cell death in the ipsilateral olfactory bulb. Subsequent studies found that the cell death is due to apoptosis mainly in the glomerular and granule cell layers of the bulb.Thus, interruption in development could be the result of a factor or factors that are essential for normal development. The CREB transcription factor is activated by cyclic AMP, Ca+2, growth factors and stress signals. We hypothesized that CREB protein phosphorylation may be down-regulated in the olfactory bulb ipsilateral to experimental naris occlusion and this down-regulation is resulted with reduction of bulbus size. Unilateral naris occlusion was performed on rats at postnatal day one (P1) using a surgical cauterizing instrument. On 2 and 6 hours, P15, P30, bulbs were evaluated by using cresyl violet staining to confirm cell loss and detected PCREB protein using immunohistochemical method. Our macroscopic and histologic findings were consistent with the literature. Immunohistochemical localization of pCREB within the olfactory bulb revealed no statistically significant differences between bulbus of all the groups.