Sialoadenektomi edilen sıçanlardan doğan yavrulardaki dil papillalarının histolojik yapısının incelenmesi
The Investigation of histological structure of tongue papillaries of pupy rat born form rat, sulajected to sialoadenectomy
  1. Tez No: 118280
  2. Yazar: AYFER AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF NERGİZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Sıçan, Epidermal growth faktör, Sialoadenektomi, Dil papillaları. vn, Rat, Epidermal Growth Factor, Sialoadenectomy, Lingual papillaries. vm
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET SİALOADENEKTOMİ EDİLEN SIÇANLARDAN DOĞAN YAVRULARDAKİ DİL PAPİLLARININ HİSTOLOJİK YAPISININ İNCELENMESİ Dilin dorsal yüzeyinde yer alan papillalar Epidermal Growth Faktör (EGF) den zengin olan tükürükle devamlı yıkanırlar. Submandibular bezin cerrahi olarak tamamen uzaklaştırılması (Sialoadenektomi) sonucu papillalardaki morfolojik değişimler ve oral yolla verilen EGF'nin bunlar üzerindeki rolü araştırılmıştır. Çalışmada 30 tane erişkin dişi Spraque-Dawley sıçan kullanıldı. Bunlar üç gruba bölündü: Kontrol grubu (n=10);sialoadenektomili grup (SX, n=10) ve sialoadenektomi + epidermal growth faktör grubu (SX+EGF, n=10). Üç haftalık iyileşmeden sonra sıçanlar çiftleşmeye alındı. SX+EGF grubundaki sıçanlara gebeliğin 16-19. günlerinde orogastrik sonda ile günde her bir hayvana 1.25 mikrogram (ug) olmak üzere toplam 50 (ug) mikrogram EGF verildi. Gebelik sonrası doğan fötusların 28. güne kadar büyümeleri beklendi. Bütün gruplardaki 28 günlük sıçan yavrularının total vücut ağırlıkları alınarak sakrifiye edildi. Rutin Histolojik yöntemlerle elde edilen parafin kesitleri Hemotoksilen-Eozin, Metilen mavisi - Bazik fuksin ve Hemotoksilen-Van Gieson boyaları ile boyandı ve ışık mikroskobunda incelendi. Oküler mikrometre yardımıyla papilla ve tat tomurcukların ölçümleri yapıldı, istatistiksel olarak tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve çoklu karşılaştırmalar testi (TUKEY) ile değerlendirildi. SX grubunun dil epitelinde, kalınlaşma, keratinleşme yanında papilla ve tat tomurcuklarında belirgin yapısal değişikliklere neden olduğunu gözledik. SX+ EGF grubuna oral yolla verilen EGF'nin, dil epiteli ve papillalardaki bu yapısal değişimlerde geriye dönüşümlü olarak belirgin bir iyileşme sağladığını tespit ettik.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE INVESTIGATION OF HISTOLOGICAL STRUCTURE OF TONGUE PAPILLARIS OF PUPY RAT BORN FROM RATS SUBJECTED TO SIALOADENECTOMY The papillaries on the dorsal surface of tongue are constantly washed by saliva rich in Epidermal Growth Factor (EGF). After the complete removal of submandibular gland surgically (Sialoadenectomy), morphological alterations, and the effects of EGF given orally on these alterations were investigated. In the study, 30 adult female Spraque-Dawley rats were used, which were divided into three groups: Control group (n=10); sialoadenectomy group (SX, n= 10); sialoadenectomy + epidermal growth factor group (SX+EGF, n=10). Following a three week period of recovery, the rats were mated. On days 16- 19 of pregnancy, a total of 50 microgram (ug) EGF was given to the animals in SX + EGF group with orogastric tub as 1.25ug daily to each animal. The fetuses born following pregnancy were kept to grow up until the 28th day. The total weights of pupy rat of 28 days in all groups were taken, and then they were sacrificed. The paraffin section obtained through routine histological methods were stained with Hematoxylen-Eosine (H.E), Methylen blue- Basic fuchsin, Hemotoxylen-Van Gieson, and were examined under light microscope. Through an ocular micrometer, the measurements regarding papillary and taste buds were made. The results were statistically evaluated by one way variance analysis (ANOVA) and multicomparison test (TUKEY). We observed that, besides thickening and keratinization, substantial structural alterations in papillary and taste buds on the tongue epithelium of SX group. We also determined that EGF, given orally to SX+EGF group, ensured reversibly a remarkable improvement in those structural alterations in papillaries.