Adipoz kökenli mezenkimal kök hücrelere ait koşullu besiyerinin,varikosel kaynaklı bozulan kan-testis bariyeri ve sperm parametreleri üzerindeki etkisinin araştırılması
Therapeutic effects of mesenchymal stem cell conditioned medium injection on blood-testis barrier and sperm parameters in a rat varicocele model compared with varicocelectomy
- Tez No: 883832
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR KESKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Varikosel, Koşullu Besiyeri, İnfertilite, Klaudin-11, Adipoz Kökenli Mezenkimal Kök Hücre, Varicocele, Conditioned Medium, Infertility, Klaudin-11, Adipose-Derived Mesenchymal Stem Cell
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada, cerrahi olarak oluşturulan varikosel modelinde adipoz kaynaklı mezenkimal kök hücrelerin koşullu besiyerinin (AKMKH-KB) enjeksiyonunun, varikosel nedeniyle bozulan kan-testis bariyeri (KTB) ve sperm parametreleri üzerindeki etkilerinin histopatolojik düzeyde incelenmesi amaçlandı. Yirmi sekiz erkek Wistar Albino sıçan rastgele dört gruba ayrıldı: kontrol grubu, varikosel grubu, varikoselektomi grubu ve AKMKH-KB enjeksiyon grubu. Tüm gruplarda takip/tedavi sonrasında epididimden alınan örneklerde sperm parametreleri analiz edildi. Kan örneklerinde malondialdehit (MDA) ve süperoksit dismutaz (SOD) düzeyleri biyokimyasal analizlerle incelendi. Testis dokuları histolojik inceleme için hematoksilen-eozin (H&E) ile boyandı ve Johnsen Skoru hesaplandı. Ayrıca, testis dokularında KTB fonksiyonel proteini olan Klaudin-11 seviyelerini tespit etmek için Western Blot analizleri yapıldı. Varikoselektomi ve AKMKH-KB tedavileri ortalama sperm parametrelerini (konsantrasyon, progresif motilite, motilite, normal sperm morfolojisi) önemli ölçüde iyileştirdi (tümü için p ≤ 0,05). Her iki tedavi grubunda da MDA seviyelerinde azalma ile birlikte SOD seviyelerinde artma görüldü (tümü için p ≤ 0,05). Johnsen Skoruna göre normal testis histolojisinin korunmasında AKMKH-KB grubu ile varikoselektomi grubu arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p = 0.114). Klaudin-11 düzeyleri varikosel grubuna kıyasla varikoselektomi ve AKMKH-KB gruplarında anlamlı derecede yüksekti (tümü için p ≤ 0.05). AKMKH-KB'nin varikosel modelindeki terapötik etkileri, AKMKH'den anti-enflamatuar ve rejeneratif faktörlerin salgılanmasını içerebilir. AKMKH-KB enjeksiyonu varikosel tedavisinde umut verici yeni bir strateji olarak görünmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the therapeutic effects of injection of conditioned medium of adipose-derived mesenchymal stem cells (ADMSC-CM) in a surgically created varicocele model in comparison with varicocelectomy. Twenty-eight male Wistar Albino rats were randomly divided into four groups: sham group, varicocele group, varicocelectomy group, and ADMSC-CM injection group. Sperm parameters were analyzed in samples taken from the epididymis after treatment. Malondialdehyde (MDA) and superoxide dismutase (SOD) levels in blood samples were examined by biochemical analysis. The testicular tissues were stained with hematoxylin-eosin (H&E) for histological examination (Johnsen's Score). Additionally, Western Blot analyzes were performed to detect Claudin-11 levels, the functional protein of the blood-testis barrier (BTB), in testicular tissues. Varicocelectomy and ADMSC-CM treatments significantly improved mean sperm parameters (concentration, progressive motility, motility, normal sperm morphology) (p ≤ 0.05 for all). Both treatment groups had increased SOD levels along with a decrease in MDA levels (p ≤ 0.05 for all). No significant difference was observed between the ADMSC-CM group and the varicocelectomy group in preserving normal testicular histology according to Johnsen's Score (P = 0.114). Levels of Claudin-11 were significantly higher in the varicocelectomy and ADMSC-CM groups compared to the varicocele group (P ≤ 0.05 for all). The therapeutic effects of ADMSC-CM in varicocele model may involve secretion of anti-inflammatory and regenerative factors from ADMSC. ADMSC-CM injection appears to be a promising new strategy in the treatment of varicocele.