Küçük hücreli olmayan akciğer kanserinde NM23 geni ve Vasküler Hücre Adezyon Molekülü-1'in prognostik önemi
  1. Tez No: 118387
  2. Yazar: SERAP DURU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SERAP HASTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Onkoloji, Chest Diseases, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, nm23, VCAM-1, invazyon, metastaz, Lung cancer, nm23, VCAM-1, invasion, metastasis IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Son zamanlarda, kanserin invazyon ve metastazını etkileyen faktörleri araştıran çalışmalar ilgi toplamaktadır. Bu faktörlerden bir kısmının, kanserin metastazı ve invazyonunu önlemeye yönelik çalıştığı, bir kısmının da tanı tersi olarak malign tümörün yayılanına yardımcı olduğu düşünülmektedir. Nm23 geni ve bir adezyon molekülü olan Vasküler Hücre Adezyon Molekülü- 1 (VCAM-1, CD106)'in akciğer ve diğer kanserlerdeki prognostik önemiyle ilgili bir çok yayın bulunmaktadır. Genel metastaz biyolojisindeki bilgilerimizde, nm23'ün antimetastatik bir gen, VCAM-Tin ise malign tümörün invazyonu ve metastazını kolaylaştıran bir molekül olduğu belirtilmektedir. Ancak akciğer kanseri ile ilgili çalışmaların bazılarının sonucu, bu bilgiyi destekler nitelikte değildir. Bu iki faktörün küçük hücreli olmayan akciğer kanseri (KHOAK)'nin progresyonundaki belirleyici özelliklerini değerlendirmek amacıyla bu çalışmayı planladık. Çalışmada, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı polikliniğinde değerlendirilen 46 erkek 3 kadın toplam 49 KHOAK'li hasta (yaş ort±SS) (58.08110.3')) incelendi. Hastalanıl fiberoptik bronkoskopi yardımıyla endobronşiyal kitlelerinden biyopsiler alındı. Bu endobronşiyal doku biyopsileri, VCAM-1 ve nm23'ün kuvvetli ve zayıf ekspresyonunu göstermek üzere immünohistokimyasal yöntemlerle boyandı. Ancak nm23'ün kuvvetli ve zayıf ekspresyonunun ne hastaların yaşam süresi ne de evresi, histolojik alt grupları, performans durumu ile ilişkisi tespit edilemedi. Çok değişkenli sağkalım analizinde, sağkalım sürelerine diğer faktörlerin etkisi düzeltildikten sonra VCAM- l'in kuvvetli ekspresyonu olan hastalarda zayıf olanlara oranla ölüm riskinin 2.1 kez arttığı görüldü (p -0.04). Yine de VGAM-1'in ekspresyon özelliğiyle evre, histolojik alt gruplar, performans durumu arasında bağlantı bulunamadı. Bu verilere göre, KHOAK'li hastalarda VCAM-1 ekspresyon özelliğinin yaşam süresi yada diğer prognostik faktörlerden bağımsız olarak kötü prognostik özellik taşıdığı belirlendi. Ancak, net yorumlar yapabilmek için daha geniş hasta gruplarında bulguların doğrulanmasının gerekli olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Recently studies on factors affecting the invasion and metastasis of cancer are of great interest. Some of these factors are thought to be preventing invasion of malignant tumour, whereas others promoting invasion. There are many publications about the importance of nm23 gene and Vascular Cell Adhesion Molecule- 1 (VCAM-1, CD 106), which is an adhesion molecule, on prognosis of lung cancer and other cancer types. Depending on data about general metastasis biology, we are able to say that nm23 is a an antimetastatic gene and VCAM-1 is a molecule promoting invasion and metastasis of malignant tumour. On the oilier hand, some of the results of studies on lung cancer do not support this knowledge. We aimed to evaluate the effects of these two factors on progression of none-small cell lung cancer (NSCLC) in this study. Fortynine patients oi' 46 male and 3 female (mean ageiSS) (58.08:1:10.39), with NSCI.C, who were evaluated in Çukurova University Medical Faculty, Pulmonology Department, were included in the study. Biopsies were obtained from endobronchial lesions of the patients by fiberoptic bronchoscopy. These specimens were stained immunohistochemically to demonstrate strong and weak expressions of VCAM-1 and nm23. But strong or weak expressions of nm23 were not found to have correlation with survival time, stage, histological subtype and performance state of the patients. In multivariate survival analysis, aller correction of the effects of other factors on survival time, death risk was found to be 2.1 times higher in patients with strong VCAM-1 expression when compared to those with weak VCAM-1 expression (p=0.04). No relation was found between the expression type of VCAM-1 and stage, histological subtype, performance state. According to our data, the expression type of VCAM-1 has poor prognostic property independent of survival time and other prognostic factors. Also we think that further studies with large patient populations should be carried out for clear determination.