Malatya'da ev tozu akarlarının insidansı, yaşam tarzı ile ilişkilerinin belirlenmesi ve tanı yöntemleri
The incidence of house dust mites in Malatya, detecting the relation with life style and diagnostic methods
  1. Tez No: 118398
  2. Yazar: ÖZLEM MAKBULE AYCAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METİN ATAMBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Ev tozu akarı, akar, Dermatophagoides pteronyssinus, House Dust Mite, mite, Dermatophagoides pteronyssinus 53
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
6. ÖZET MALATYA'DA EV TOZU AKARLARININ İNSİDANSI, YAŞAM TARZI İLE İLİŞKİLERİNİN BELİRLENMESİ VE TANI YÖNTEMLERİ ÖZET Bu çalışma Malatya'da daha önce belirlenmemiş olan akar insidansının belirlenmesi, akarların varlığını etkileyen faktörlerin ortaya çıkarılmasıyla mücadelede yararlanılacak hususların elde edilmesi, akar araştırmasında kullanılacak yöntemlerin araştırılması, yeni pratik tanı yöntemleri geliştirmek amacıyla yapılmıştır. Malatya'nın çeşitli semtlerinden 1 Haziran 2000-20 Kasım 2001 tarihleri arasında çeşitli sağlık kuruluşlarına başvuran ve allerjik hastalık tanısı konmuş 233 hastanın evi ile herhangi bir allerjik hastalığı olmayanların yaşadığı 70 evden alman toplam 303 ev tozu incelenmiştir. Toz alman her evde bir de anket doldurularak ankete verilen cevaplarla inceleme sonuçları istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. İnceleme yöntemleri karşılaştırılmış ve iki yöntem geliştirilmiştir. Allerjik hastaların evinde %24.46, kontrol grubunda % 18.57 oranında akar saptanmıştır. Toplam akar görülme oranı %23.1 bulunmuştur. Dominant olarak Dermatophagoides pteronyssinus gözlenmiş olup, bazı akarlarda tür tayini yapılamamıştır. Allerjik deri testi pozitif ve negatif olan hastaların evlerinde akar görülme oranı yüksek görülmüştür. Laktik asitle çöktürme yöntemi en değerli olmakla birlikte geliştirilen glasiel asetik asitle çöktürme yönteminin duyarlılığı %90 bulunmuştur. Malatya'nın iklimsel şartları çok uygun olmasa da özellikle allerjik hastaların evlerinde akar aranmasının, allerjik deri testi sonucuna göre akar varlığına karar verilmemesinin uygun olacağı, temizlik ve evlerin yapısal durumunun akar varlığında etkili olduğunun ve tanıda kullanılacak yöntemlerin uygun seçilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
7. SUMMARY THE INCIDENCE OF HOUSE DUST MITES IN MALATYA, DETECTING THE RELATION WITH LIFE STYLE AND DIAGNOSTIC METHODS SUMMARY This study is aimed to detect the incidence of House Dust Mites in Malatya, which is not evaluated before, to reveal the factors affecting the existence of mites, to put forward the control measures, to evaluate methods for the investigation of mites, and to develop new and practical diagnostic procedures. A total of 303 House Dust Mites, 233 from the houses of patients with diagnosed allergic diseases who applied to any health care center between 1 June 2000 and 20 November 2001 and 70 from the houses of people with no allergic diseases, were examined. A questionnarie form was applied in each of the houses and the answers and the results of the examinations were statistically analysed. The methods for investigation were compared and two methods were developed. Mites were detected in rates of 24.46% and 18.57% in the house of the patients with allergic diseases and the control group respectively. The rate of detection of mites was 23.1% in total. Dermatophagoid.es pteronyssinus was the mite dominantly observed and species level identification could not be done for some mites. Mites were observed in a high rate in the houses of patiens with positive and negative allergic skin tests. Sedimentation with lactic acid was the most valuable method and sedimentation with glaciel acid was found to be 90% sentivite. In conclusion, although the climate is not optimal in Malatya, it would be useful to examine the houses of especially people with allergic diseases, and not to decide for the existence of mites according to the allergic skin tests. It is also concluded that, cleaning and the structural conditions of the houses are important for the existence of mites and that approptiate methods for diagnoses should be chosen.