Farelerde toxocara cati larvalarının intrauterin ve galaktojen geçişi ile paratenik konaklar arasındaki bulaşmanın araştırılması
Intrauterine and galactogenic transmission of toxocara cati larvae in mice and the transmission of the larvae between paratenic hosts
- Tez No: 118405
- Danışmanlar: PROF.DR. ERKUT TÜZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Parazitoloji, Veteriner Hekimliği, Parasitology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Larva migrans, Toxocara cati, fare, civciv, intrauterin, galaktojen 29, Larva migrans, Toxocara cati, mice, chick, intrauterine, galactogen 31
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET Çalışmada T.cati ile 1)enfekte civciv karaciğerinin yenmesiyle farelere enfeksiyonun geçip geçmediği ve larvalarının paratenik konak farelerde 2)intrauterin ve 3)galaktojen yolla geçişinin olup olmadığı üç deneyle araştırıldı. Çalışmada 15 günlük 10 broyler civciv ve 8 haftalık 30 BALB-c fare kullanıldı. Enfeksiyonda kullanılan T.cati yumurtaları deneysel enfekte edilmiş kedinin dışkısından elde edildi ve %2'lik formalin-salinde 27°C'deki etüvde 28 gün bırakılarak enfektif hale getirildi. Karaciğer, akciğer, karkas, uterus duvarı gibi organlar, fötüsler ve yavru fareler pepsinle sindirim tekniği uygulanarak, fare beyinleri iki lam arasında ezilerek ve uterus sıvısı doğrudan streo mikroskop altında incelenerek larva sayımı yapıldı. Deney 1'de 10 civcivin her birine 5000 enfektif yumurta ağız yoluyla verildi ve iki gün sonra nekropsileri yapılarak karaciğerleri alındı. Her civcivin karaciğeri küçük parçalara ayrılıp ve karıştırılıp homojenize edildikten sonra tartıldı ve yarısı bir fareye (toplam 10 fare) yedirildi, diğer yarısında larva sayımı yapıldı. Farelerin 6 gün sonra nekropsisi yapılarak karaciğer, akciğer, karkas ve beyinlerinde larva arandı. On farenin tamamı (%100) enfekte bulundu. Civciv karaciğerlerinin yarısından elde edilen larva sayısı 40-191 arasında (ortalama 114.8), farelerden elde edilen larva sayısı 4-59 arasında (ortalama 20.5) bulundu. Deney 2'de 10 dişi fare çiftleştirildi ve doğumdan iki hafta önce her birine 3000 enfektif yumurta ağız yoluyla verildi. Farelerin nekropsisi doğumdan tahminen 12-24 saat önce yapıldı. Her farenin fötüsü alındıktan sonra uterus duvarı, uterus sıvısı, karaciğeri, akciğeri, karkasları, beyni ayrıldı ve larva yönünden incelendi. Farelerin hepsinde 28(%100) ve 69 fötüsün 6'sında (%8.7) larva bulundu. Enfekte 6 fötüs 3 fareye aitti. Farelerden 1-25 arasında (ortalama 11) larva elde edildi. Altı enfekte fötüste ise her birinde birer larva bulundu. 69 fötüsteki ortalama larva sayısı 0.086 idi. Deney 3'te 10 dişi fare çiftleştirildi. Doğumdan sonraki 12-24 saat içinde her anneye 3000 enfektif yumurta ağız yoluyla verildi. On fareden doğan toplam 39 yavru fare 25 gün annelerinden süt emdi. Yavru ve anne fareler inokulasyondan 25 gün sonra açılarak annelerin beyin, karaciğer, akciğer, karkas ve her bir yavruda larva arandı. Bütün anneler (%100) ve bütün yavrular (%100) enfekte bulundu. Anne farelerde 3-109 arasında (ortalama 22.2), yavrularda 3-53 arasında (ortalama 17.9) larva bulundu. Sonuçta T.cati larvaları, farelere enfekte civciv karaciğeri yiyerek çok sayıda larvayla yüksek oranda (%100) geçmektedir. Yine farelerde çok sayıda larvayla yüksek oranda (%100) galaktojen enfeksiyon olmasına karşılık intrauterin enfeksiyon çok az sayıda larvayla düşük oranda gerçekleşmektedir. İnsanlardaki durumun fare modelinde olduğu gibi gerçekleştiği varsayılırsa, insanlarda da T.cati ile enfekte çiğ veya iyi pişmemiş organ yemekle enfeksiyonun olabileceği ve ayrıca intrauterin ve özellikle galaktojen enfeksiyonun oluşabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, 1) whether the transmission of T.cati larvae from chicks to mice was taken place by eating infected chick liver, and 2) intrauterine and 3) galactogenic infection can occur in mice were investigated in three experiments. Ten 15-day-old broiler chicks and 30 8-week-old BALB-c mice were used. The eggs of T.cati were obtained from the faeces of an experimentally infected cat and incubated in 2% formaline-salin at 27°C for 28 days for reaching infective stage. For larval counting, digestion technique was used for the organs (liver, lungs, carcass, uterine wall), foetus and newborn, and squash preparations for the brain. Uterine fluid was directly examined under the microscope. In experiment one, each of 10 chicks was infected orally with 5000 infective eggs, necropsied after two days and their livers were taken out. Each chick liver was minced, mixed to provide homogeneity and then was weighted, and half of it was fed to a mouse (total 1 0 mice). The other half was used for larval counting. The mice were necropsied after 6 days, and their organs (liver, lungs, carcass, brain) were examined for larvae. The larvae were recovered from all (100%) of ten mice. The number of larvae recovered from the half of each chick liver and that recovered from each mouse was between 40-191 (ave. 114.8) and between 4-59 (ave.20.5) respectively. In experiment two, ten female mice were mated. Each of them was infected with 3000 infective eggs orally 14 days prior to the parturition. The mice were necropsied about 12-24 hours before parturition. The uterine wall, uterine fluid, liver, lungs, carcass, brain and foetuses were taken from the mice and they were examined for larvae. The larvae were recovered from all (100%) of 10 mice and 6 (8.7%) of 69 foetuses. These 6 infected foetuses were belong to 3 mice. The 30number of larvae recovered from the mice and that recovered from 6 infected foetuses was between 1-25 (ave.11) and 1 (ave.1) respectively. The average number of larvae was 0.086 in all 69 foetuses. In experiment three, 10 female mice were mated and each of them was infected orally with 3000 infective eggs within 12-24 hours after the parturition. Totally 39 baby mice were born from 10 infected mothers and they were allowed to suckle on their mothers until 25 days after parturition. On the 25th day, the mothers and the newborns were necropsied. The liver, lungs carcass and brain of the each mother and whole body of each newborn were examined for larvae. All mothers (100%) and all newborns (100%) were found to be infected with larvae. The number of larvae recovered from mothers and that recovered from the newborns was between 3-109 (ave.22.2) and between 3-53 (ave.17.9) respectively. In conclusion, the transmission of larvae of T.cati to mice by eating infected chick liver can occur at a high rate (100%) with a large number of larvae. The transmission can also occur at a high rate (100%) with a large number of larvae galactogenically, but at a low rate with a few of larvae prenatally. Supposing that the larval behaviour in mice is similar to that in man, man can be infected by eating raw organs of infected paratenic host, or the infection can be transmitted prenatally and especially galactogenically.