Çocuk yoğun bakım ünitesinde nozokomiyal sepsis epidemiyolojisi
Epidemiology of nosocomial sepsis in pediatric intensive care unit
  1. Tez No: 342073
  2. Yazar: FATMA AKGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TOLGA FİKRİ KÖROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Nozokomiyal kan dolaşımı enfeksiyonu, ÇYBÜ, insidans, risk faktörleri, Nosocomial bloodstream infection, PICU, incidence, risk factors
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Nozokomiyal kan dolaşımı enfeksiyonları çocuk yoğun bakım ünitesine yatan hastalarda en sık görülen hastane ilişkili enfeksiyonlardır. Bunlar hastanede yatış süresinin uzaması, tedavi maliyetinde artış ve yüksek mortalite oranları nedeniyle yoğun bakım ünitelerinin en önemli sorunlarındandır. Bu çalışma Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde (ÇYBÜ) nozokomiyal sepsis insidansının saptanması, risk faktörlerinin tanımlanması amacıyla yapıldı. Bu retrospektif kesitsel çalışmaya Ocak 2011 ile Ocak 2013 tarihleri arasında ÇYBÜ?de 48 saatten daha uzun süre yatan toplam 252 hasta alındı. Kan dolaşımı enfeksiyonu (KDE) geçiren toplam 58 hastanın 26?sı kız, 32?si erkek olup ortanca yaş 10 ay saptandı. Kan dolaşımı enfeksiyonu insidans yoğunluğu 14,7/1000 hasta günü bulundu. Kan dolaşımı enfeksiyonunun ÇYBÜ?ye yatıştan ortanca 16,5 gün sonra ortaya çıktığı tespit edildi. Santral venöz kateter varlığı, mekanik ventilasyon uygulaması ve steroid tedavisinin nozokomiyal KDE riskini artırdığı gözlendi. Altta yatan konjenital kalp hastalığı, metabolik hastalık, nörolojik hastalık veya genetik sendrom varlığında nozokomiyal KDE riskinin daha fazla olduğu gözlendi. Genetik sendrom varlığı ve yoğun bakımda yatış süresinin uzaması KDE gelişimi için bağımsız risk faktörü olarak saptandı. KDE?ye en sık neden olan mikroorganizmalar koagülaz-negatif stafilokoklar (%48), Klebsiella spp (%24), Enterobacter spp (%9), Candida spp (%9) olarak bulundu. Çalışmamızda saptanan risk faktörleri azaltıldığı takdirde kan dolaşım enfeksiyonu gelişimi azalacak böylece hem mortalite hem de tedavi maliyeti azaltılmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
Nosocomial bloodstream infection (BSI) is the most frequent hospital infection in patients admitted to pediatric intensive care unit. Nosocomial bloodstream infection is responsible for high mortality rates and increases the duration and also the costs of hospitalization. The aim of this study was to define the risk factors and determine the incidence of nosocomial bloodstream infection in Dokuz Eylül University PICU. This is a retrospective case-control study of 252 patients admitted to the PICU between January 2011 and January 2013 who stayed in the PICU more than 48 hours. Risk factors were determined using single and multivariate analyses. Fifty-eight nosocomial bloodstream infection episodes developed. 26 patients of these were female, 32 were male and the ortanca age was 10 months. The incidence density of bloodstream infection was 14,7 per 1000 patient-days. The median duration for development of BSI was 16,5 days in PICU. The risk of nosocomial bloodstream infections was more at congenital heart diseases, metabolic diseases or neurological diseases. The presence of a central venous catheter, mechanical ventilation and steroid therapy was observed to increase the risk of nosocomial bloodstream infection. The independently risk factors for nosocomial BSI were genetic syndrome and longer hospitalitation in PICU. The most common etiological agents of BSI were coagulase-negative Staphylococcus (48%), Klebsiella spp. (24%), Enterobacter spp. (9%) and Candida spp. (9%). If risk factors found in this study reduced, the development of bloodstream infection and mortality, as well as the cost of treatment will be decreased.