Vulvo-vagina kandidozunun tedavisinde bir günlük itrakonazol (400mg) uygulamasının klinik ve mikolojik iyileşmeye etkisi
Clinical and mycological efficacy of one day itraconazole (400mg) treatment vulvovaginal candidosis
  1. Tez No: 118434
  2. Yazar: MERAL ÜRÜNSAK (MİRALOĞLU)
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MACİT İLKİT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Vulvo-vagina kandidozu, Candida, Tedavi, İtrakonazol. ıx, Vulvovaginal candidosis, Candida, Treatment, Itraconazole
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1053
Özet
ÖZET Vulvo-vagina Kandidozunun Tedavisinde Bir Günlük İtrakonazol (400 mg) Uygulamasının Klinik ve Mikolojik İyileşmeye Etkisi Çalışmada, ivegen vulvo-vagina kandidozu (VVK)'nda bir günlük itrakonazol tedavisinin (200 mgx2) etkinliği araştırılmıştır. Bu amaçla WK tandı 52 olgu; tedavi öncesi, bir hafta (erken dönem) ve bir ay (geç dönem) sonrasında klinik ve mikolojik olarak incelenmiştir. Etken maya mantarları, sıklık sırasına göre, 40'ı (%76.9) Candida albicans, 5'i (%9.6) Cglabrata, 5'i (%9.6) Ckefyr ve 2' si (%3.9) Ckrusei olarak tanınmıştır. Erken ve geç dönem kontrollerde; klinik iyileşme %61.5 ve %90.4, mikolojik iyileşme ise %63.5 ve %90.4 oranlarında saptanmıştır. İtrakonazol Calbicans'a %959 diğer Candida türlerine karşı ise %75 oranlarında etkili bulunmuştur. İvegen VVK'nda bir günlük itrakonazol tedavisinin güvenli ve geç dönemde daha etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Clinical and Mycological Efficacy of One Day Itraconazole (400 mg) Treatment in Vulvovaginal Candidosis This study aimed to investigate the effectiveness of one-day itraconazole treatment in acute vulvovaginal candidosis. Clinical and mycological evaluations of the 52 patients were performed before, one week (short-term) and one month (long-term) after the treatment period.The causative yeast fungi were; Candida albicans (76.9%), Cglabrata (9.6%), C kefyr (9.6%), and Ckrusei (3.9%), respectively. In short -and long-term examinations, clinical cure rates among these patients were found to be 61.5% and 90.4%, and mycologic cure rates were 63.5% and 90.4%. Itraconazole was found to be 95% effective to Calbicans and 75% to other Candida species. It is concluded that treatment of acute vulvovaginal candidosis with itraconazole, is safe and more effective in the long term.