Hastanemiz Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisinde doğum yapan annelerde ve bebeklerinde TT virusun vertikal geçişinin araştırılması
Vertical transmission of TT virus in mother-child pairs in Obstetrics and Gynecology Deparment of our hospital
  1. Tez No: 118447
  2. Yazar: DERYA MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. Y. HAKAN ABACIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: TT virus, transplasental transmission, viral load, phylogenetic analysis
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 459
Özet
1.ÖZET Hastanemiz kadın hastalıktan ve doğum servisinde doğum yapan annelerde ve bebeklerinde TT virüsün vertikal geçişinin araştırılması İlk kez Nishizawa ve arkadaştan tarafından, kan aktırımı sonrası gelişen hepatit etkeni olarak tanımlanan TT virüsün, günümüzde insanlarda çok yaygın olarak saptandığı bilinmektedir. Epidemiyolojik veriler, virüsün tüm dünyada, sağlıklı bireylerde %50 ile %95 düzeyinde değişen oranlarda rastlandığını ortaya koymaktadır. Bununla birlikte HCV ile infekte bireylerden aynı zamanda TT virus infeksiyonu bulunanlarda, hepatik akövite indekslerinin, tek başına HCV infeksiyonu olanlara kıyasla daha yüksek olduğu ve TT virus infeksiyonlarını trombositopeniyle, aplastik anemiyle ilişkilendiren çalışmalar bulunmaktadır. Virüsün kan aktarımı ve dışkı-ağız yoluyla yayılımı iyi bilinirken, transplasental geçişe ilişkin kesin sonuçlar bulunmamaktadır. Bu çalışmada, sağlıklı hamile kadınlarda TT virus infeksiyonu sıklığını ve virüsün hamilelik süresince transplasental geçiş gösterip göstermediğini ortaya koymayı amaçladık. Bu amaçla 54 anne-yenidoğan çiftinin serum örnekleri.TTV DNA varlığı açısından, polimeraz zincir tepkimesi yöntemi ile incelendi. Viral yük düzeyleri, infekte yenidoğanlarda ve bu yenidoğanların annelerinde belirlendi. Ayrıca bebeklerinde TTV DNA saptanmayan annelerden rastgele olarak seçilen onunda, geçiş gösteren annelerde karşılaştırma yapma amacıyla viremi düzeyleri tespit edildi. Beş TT virus izolatının, kodlamaya katılmayan bölgelerindeki 130 baz çiftlik alanı,“Sanger'in dideoksinükleotid terminasyon yöntemi ”ile dizilendi. Elde edilen dizilerin, bilinen dizilerle karşılaştırmalı filogenetik analizleri yapılarak, genotipleri ve aralarındaki filogenetik ilşkiler tanımlandı. 54 annenin 49'unda (%90.7) TTV DNA varlığı saptandı. TTV DNA saptanan annelerden doğan 49 bebekten 4'ünde (%8.2) TTV DNA pozitifliği saptandı. Bebeğinde TT virus saptanan ve saptanmayan annelerin viremidüzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Filogenetik analiz sonucu dört izolat genotip 1 içerisinde yer alırken, bir izolat da genotip 2'ye ait olarak bulundu. Sonuç olarak TT virüsün transplasental geçişi, düşük sıklıkta ve viral yük düzeylerinden bağımsız olarak görülmektedir. Anahtar kelimeler TT virus, transplasental geçiş, viral yük, filogenetik analiz
Özet (Çeviri)
2. SUMMARY Vertical transmission of TT virus in mother-child pairs in obstetrics and gynecology department of our hospital. TT virus, initially reported by Nishzawa et aJ. as a possible cause of posttransfusion hepatitis, is now known to be a common virus in humans. TT virus is widespread throughout the world. Epidemiological^ data showed that TTV can be detected in 50% to 95% of healthy individuals. However, in chronic hepatitis C virus infected patients also co-infeted with TT virus, histological avtlvity indexes were higher than patients with HCV infection alone, and there are studies which shown that TTV can cause aplastic anemia and thrombocytopenia. While TT virus is known to spread through blood transfusions and by fecal-oral route, published information on transplasental transmission is controversial. In this study, we aimed to determine the frequency of TT virus infection among healthy pregnant women and to find out whether TT virus iş transmitted transplasentally during pregnancy. We have examined serum samples from 54 women and their newborns by polymerase chain reaction. Viral loads were determined for infected newborns, and their respective mothers. Also, ten mothers whose newborns were tested negative for TTV DNA, were enrolled in viral load tests for comparison. The sequence of a 130 base pair fragment of the untranslated region was determined by“Sanger's dideoxynucleotide chain termination method”for 5 isolates. Phylogenetic analysis of these sequences along with known TTV isolates was performed to determine the genotypes and phylogenetic relationships. TTV DNA was detected in 49 (90.7%) of 54 women. Only 4 (8.2%) newborns among 49 newborns whose mothers were infected with TTV, were ^YfPPalGR:4 positive for TTV DNA. There was no significant difference in TTV DNA loads between mothers who transmitted the virMS and those who did not. Phylogenetic analysis revealed that four of our sequences were grouped in genotype 1 and one sequence belonged to genotype 2. As a result, transplasental transmission of TT virus is possible but occurs in low frequency and independent of viral load.