Nozokomiyal infeksiyonlarda izole edilen pseudomonas aeruginosa suşlarında antibiyotik sinerjizmi
Antibiotic synergism of pseudomonas aeruginosa species isolated in nosocomial infections
  1. Tez No: 118459
  2. Yazar: TUNA DEMİRDAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLER YAYLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Mikrobiyoloji, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: P. aeruginosa, sinerjizm, antibiyotik kombinasyonu 43, P. aeruginosa, synergism, antibiotic combinations. 44
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Tüm dünyada klasik bulaşıcı hastalıklar azalıp, kontrol alfana alınırken hastane infeksiyonları sürekli artış göstermektedir. Süleyman Demirel Tıp Fakültesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde de HKİ'ların en sık üç etkeninden biri P. aeruginosa' dır. Bu çalışmada hastanemizde gelişen infeksiyonlardan izole edilen 20 adet P. aeruginosa suşunun CPS, AK, TLc, TZ, CI, MP ve GM antibiyotiklerine primer duyarlılığı, bu antibiyotiklerden oluşan kombinasyonların sinerjik etkileri ve sinerjizm saptanan kombinasyonların mahyetinin monterapi maliyeti ile karşılaştırılması amaçlandı. Bu çalışmada E test yöntemi kullanılarak her susun kullanılan antibiyotiklere duyarlılıkları (MÎK) saptandı, daha sonra kombine kullanımda saptanan FİK değerlerine göre sinerjizm araştırması yapıldı. Sonuçların istatistiksel değerlendirilmesinde SPSS 9.0'a göre Mc Nemar testi kullanıldı. Kombinasyonların maliyete etkisi incelenirken standart günlük dozlardaki kutu fiatları baz olarak alındı. Çalışma sonunda direnç oranlan GM, TZ, TLc, AK ve MP için sırasıyla % 45, % 40, % 35, % 5 ve % 5 olarak bulundu. CPS ve CFye karşı direnç saptanmadı. Sinerjizm açısından en yüksek oran % 20 ile TLc + AK kombinasyonunda bulundu. Kombinasyonlar arasında sinerjik açıdan istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Kombine antibiyotik kullanımının genelde maliyeti arttırdığı, ancak bazen monoterapinin de kombinasyon tedavisinden pahalıya mal olabildiği görüldü. Sonuç olarak kombinasyon tedavisine yön vermek için, sinerji testlerinin yararlı olduğu, ancak tek basma MÎK değerlerine bakmanın yanıltıcı olabileceği sonucuna varıldı. E test yöntemi bu amaçla kullanılan, kolay uygulanabilen bir metoddur. Ancak maliyetinin yüksek olması en büyük dezavantajıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Nosocomial infections continuously increase all around the world-wide usually classic infectious diseases the decrease. One of the most three frequent causes of nosocomial infections in the Faculty of Medicine Hospital, Süleyman Demirel University is P. aeruginosa. In the study sensitivity of 20 P. aeruginosa strains isolated from nosocomial infections which occured in our hospital to CPS, AK, TLc, TZ, CI, MP and GM antibiotics were studied. Additionaly, synergistic effect of combinations of these antibiotics were investigated. The cost of combinations which has synergistic effect and the cost of monotherapy were compared. In this study individual sensitivity all strains to antibiotics (MIC) were investigated with E test method. Synergism tests were done according to FIC parameters in combinations using. Result were evaluated statistical with SPSS 9.0, Mc Nemar test were used. Pocked prices were used in standard daily doses, when the effect of combinations to cost was evaluated. In this study, resistance rate for GM, TZ, TLC, AK and MP was 45 %, 40 %, 35 %, 5 %, and 5 % respectively. There was no resistance to CPS and CI. The highest synergistic effects were determined 20 % with TLc + AK combination. There was no statistical significance between the combinations. In the study, we found that, combinated antibiotic used usually increase the cost of therapy but, sometimes montherapy may be more expensive than the combination therapy. The results of these study, suggest that synergy tests are usefull when deciding the combination therapy. But it may be wrong using only MIC parameters. E test method is used for these goal, easily a justable tests. But the cost of these method is high.