Stenotrophomonas maltophilia suşlarının çeşitli klinik örneklerden izolasyonu ve antibiyotiklere duyarlılığı
The antibiotic susceptibility of stenotrophomonas maltophilia strains isolated from various clinical specimens
  1. Tez No: 131814
  2. Yazar: DİLEK DÜLGER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BERKTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Stenotrophomonas maltophilia, antibiyotiklere duyarlılık. 23, Stenotrophomonas maltophilia, antibiotic susceptibility. 24
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 34
Özet
ÖZET Dülger D, Stenotrophomonas maltophilia suşlannın çeşitli klinik örneklerden izolasyonu ve antibiyotiklere duyarlılığı, Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Doktora Tezi, Van, 2002. Çalışma, özellikle immun sistem defekti olan kişilerde ve nozokomiyal infeksiyonlarda giderek daha fazla önem kazanan ve antibiyotiklere- çoğul direnç gelişimi ile göze çarpan Stenotrophomonas maltophilia (S. maltophilia) suşlannın bölgemizdeki infeksiyonlardaki rolünün ve antibiyotik direnç paterninin ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 1 Ocak 2001 ile 31 Aralık 2001 tarihleri arasındaki 1 yıllık süreçte çeşitli klinik ve polikliniklerden Mikrobiyoloji Laboratuvarı'na kültür amacıyla gönderilen örnekler, klasik kültür yöntemleri uygulanarak incelenmiş ve 62 örnekte S. maltophilia izole edilmiştir. S. maltophilia izole edilen örneklerin en çok Pediatri (28 örnek, % 45), KBB (12 örnek, % 19), İç Hastalıkları (6 örnek, % 10) ve Üroloji (4 örnek, % 7) kliniklerinden gönderildiği; S. maltophilia izole edilen örneklerin dağılımında ise suşların 16 (% 25.8)'sının idrar, 11 (% 17.8)'inin kulak, 8 (% 12.9)'inin kan, 7 (% 11.3)'sinin aspirasyon sıvısı ve 20 (% 32.2)'sinin diğer klinik örneklerden izole edildikleri saptanmıştır. İzole edilen suşlara yapılan antibiyotik hassasiyet testi sonucunda, S. maltophilia suşlannın en çok duyarlı oldukları antibiyotiklerin başında imipenem (% 65), siprofioksasin (% 64) ve amikasinin (% 53) geldiği, S. maltophilia suşlannın % 90'ından fazlasında nitrofurantoin, sefazolin, trimetoprim, tetrasiklin, sefuroksim ve ampisiline karşı direnç geliştiği gözlenmiştir. Çalışmada gözlenen yüksek orandaki direnç nedeniyle, 5*. maltophilia suşlannın etken olduğu infeksiyonların tedavisinde olabildiğince in vitro duyarlık testlerinden yararlanılması gerektiği, bunun mümkün olmadığı ve ampirik tedavi uygulanması gereken durumlarda siprofloksasinin iyi bir seçenek olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Dülger D, The antibiotic susceptibility of Stenotrophomonas maltophilia strains isolated from various clinical specimens, University of Yuzuncu Yıl Health Sciences Institute PhD Thesis in Department of Microbiologia, Van, 2002. Multiple surveillance studies have showed that resistance among prevalent pathogens is increasing at an alarming rate, leading to greater patient morbidity and mortality. Monodrug resistance is well known for certain bacteria and recently a multidrug- resistance has developed in Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter, Stenotrophomonas maltophilia. Stenotrophomonas maltophilia (previously known as Xanthomonas maltophilia and Pseudomonas maltophilia) is an aerobic, nonfermenting, gram-negative bacillus, which has emerged as a serious nosocomial pathogen in patients with compromised immunity. It is resistant to multiple antibiotics., which leads to frequent therapeutic failures. The most active antibiotics in vitro are trirnethoprim-sulfametoxazole and ticarcillin-clavulonate. In 62 Stenotrophomonas maltophilia clinical strains the susceptibility to 24 kinds of antibiotics was tested by the broth dilution micromethod at 37 cantigrade degree and 24 hour incubation in Yuzuncu Yıl University Hospital. Antimicrobial activities against these isolates were evaluated by minimum inhibitory concentration using an agar-dilution method as mentioned above. The most effective antibiotic was imipenem against Stenotrophomonas maltophilia. The greatest resistance was associated with nitrofurantoin. We would like to conclude that antibiotheraphy should always be started according to the in vitro susceptibilty test results to prevent the development of new resistance against to antibiotics.